Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

MAAE: Има теч в АЕЦ „Запорожие“, търси се причината

АЕЦ „Запорожие“ привежда реакторен блок 4 в режим на работа от горещо към студено спиране, след като беше открит теч на вода в един от четирите й парогенератора, разположени в херметичната конструкция на блок 4, съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (MAAE) Рафаел Мариано Гроси.

Привеждането на реактора в режим на студено спиране означава, че в активната зона се въвеждат контролни пръти, за да спре реакцията на ядреното делене

АЕЦ „Запорожие“ ще постави блок 4 на студено спиране, за да се установи точната причина за открития теч на вода и да се извърши профилактика за ремонт на засегнатия парогенератор. Не е имало радиологично изпускане в околната среда. В същото време през следващите три дни АЕЦ ще приведе блок 6 в режим на топло спиране, за да продължи производството на пара на площадката, се казва в съощението на сайта на МААЕ.

Блок 6 е в режим на студено спиране от 21 април, за да може да се извърши проверка и поддръжка на системите за безопасност. През тази седмица експертите на МААЕ бяха информирани, че АЕЦ провежда специфична поддръжка на части от системите за безопасност на блок 6. АЕЦ „Запорожие“ заяви, че тази работа и всички тестове на системите за безопасност са приключили успешно, преди да започне преминаването на блок 6 към горещо спиране. Екипът на МААЕ на площадката ще следи отблизо операциите по прехода между изключените състояния на 4 и 6 блок.

Останалите блокове на АЕЦ остават в студен режим.

Обектът използва парата, генерирана от един реактор при горещо спиране, за различни цели на ядрената безопасност, включително обработка на течни радиоактивни отпадъци, събрани в резервоари за съхранение. МААЕ продължава силно да насърчава инсталирането на външен източник на технологична пара, който от гледна точка на ядрената безопасност би осигурил най-сигурното дългосрочно решение за нуждите от пара на обекта.

През последните месеци Русия и Украйна се обвиняваха взаимно в подготвяни атаки срещу атомната елктроцентрала. АЕЦ „Запорожие“ се намира под руски контрол от миналата година.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.