Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

МААЕ опроверга Киев, че Русия минира АЕЦ „Запорожие“, за да я взриви

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси отрече във вторник твърденията на украинското правителство, че охлаждащото езеро на АЕЦ „Запорожие“ е било минирано с експлозиви.

„МААЕ е запозната със съобщенията, че мини са поставени близо до охлаждащото езеро. По време на посещението на генералния директор не са наблюдавани мини на мястото, включително охлаждащото езеро“, каза Гроси в изявление за ситуацията в най-голямото атомно енергийно съоръжение в Европа.

Имало е мини извън периметъра и „на определени места вътре“, за които служителите по сигурността в атомната централа обясниха, че са с отбранителна цел, каза ръководителят на МААЕ.

„Нашата оценка на тези конкретни разположения беше, че макар наличието на каквото и да е взривно устройство да не е в съответствие със стандартите за безопасност, основните функции за безопасност на съоръжението няма да бъдат значително засегнати“, добави Гроси.

Докладът му идва след твърденията на украинския президент Володимир Зеленски и неговия помощник Михаил Подоляк, че Русия е подготвила „терористична атака“ срещу съоръжението, което контролира от март 2022 г.

Украинското разузнаване е получило информация, че Русия планира „терористична атака с изтичане на радиация“, заяви Зеленски в Туитър и добави, че „светът е предупреден, така че светът може и трябва да действа“.

Съветникът му Михайло Подоляк също написа в Туитър, че Русия „обмисля мащабна терористична атака в атомната централа, за да спре украинската контраофанзива.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.