Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Макрон е изправен пред съкрушително поражение на евроизборите от партията на Льо Пен

Партията на президента Еманюел Макрон ще претърпи историческо поражение на изборите за Европейски парламент, според последните социологически прочувания. Губейки обществена подкрепа в собствената си страна и в бившите френски колонии в Африка, той се опитва да играе ролята на световен лидер, като организира коалиция от държави за изпращане на военни инструктори в Украйна и изтребители.

Според проучване на общественото мнение на IFOP-Fiducial, партията на Макрон не е успяла да се подобри процента на обществена подкрепа за изборите за Европейски парламент, оставайки на 15%. В същото време партията на Марин льо Пен получава 33% дни преди евровота. Нито една управляваща партия във Франция не е губила с такава унизителна разлика от 1979 г. насам, когато се проведоха първите избори за Европейски парламент с партийни листи. Вярно е също така, че е рядкост управляваща партия във Франция да спечели междинни избори. За последно това се случи през 2009 г., когато тогавашният президент Никола Саркози спечели изборите за Европейски парламент.

Подобни са резултатите и според проучване на IPSOS, проведено по поръчка на Le Monde  в четвъртък и петък сред представителна извадка от 8 923 души, по метода на квотната извадка.

В тези последни дни от кампанията респондентите потвърдиха, че Джордан Бардела, водещият кандидат на крайнодесния Национален фронт на Марин льо Пен, води надпреварата с 32%  (допустима грешка: 1,3 пункта), макар и с един процентен пункт по-малко от предишно проучване в края на май. Валери Хайер, водещият кандидат на коалицията на президента Еманюел Макрон, продължава да губи подкрепа, с един пункт до 15% (допустима грешка: 1).

Разликата между нея и Рафаел Глюксман, водещият кандидат, подкрепян от социалистите, е само 0,5 пункта, като процентът на подкрепящите Глюксман е 14,5% (допустима грешка: 1). „Никога не сме виждали толкова малка разлика между тези двама кандидати“, каза Брис Тейнтурие, заместник генерален директор на IPSOS.

Шест френски партии участват на изборите за Европейски парламент. Оценките на IFOP за разпределението на депутатските места предполагат, че крайнолявата Зелена партия, все още с 5%, но в постоянен спад, няма да успее да излъчи евродепутати.

В момента Макрон е по средата на втория си петгодишен мандат като президент и според френската конституция той не може да се кандидатира за трети, след като сегашният му мандат изтече през 2027 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.