Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Макрон поиска покана за срещата на върха на БРИКС

Френският президент Еманюел Макрон е поискал от южноафриканския президент Сирил Рамафоса покана за предстоящата среща на върха на БРИКС в Претория, съобщи френският вестник L’Opinion

Неотдавнашните опити на Макрон да спечели африканските си колеги се провалиха. БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Още 19 държави поискаха членство през тази година. Предстоящата среща на върха на съюза, който се разглежда от анализатори като алтернатива на Г-7, ще обсъди предстоящото разширяване на БРИКС.

Макрон е повдигнал възможността да присъства на срещата на върха по време на телефонен разговор с Рамафоса по-рано този месец, заяви L’Opinion, позовавайки се на източници в Елисейския дворец.

Според „добре информиран“ източник, Рамафоса не е бил ангажиран. „Присъствието на тази среща на върха беше споменато по време на разговора между двамата лидери, но Претория не даде индикации дали да разшири тази среща до други международни лидери“, каза източникът.

Ако Макрон присъства на срещата на върха, той ще бъде първият лидер на страна от Г-7, който ще направи това. Лидерите на БРИКС и Макрон споделят желанието за преразглеждане на световния финансов и геополитически ред, като Макрон ще бъде домакин на конференция в Париж следващата седмица, насочена към преразглеждане на финансовата система, за да се използва по-добре от развиващия се свят. Рамафоса трябва да присъства на конференцията, а срещата между него и Макрон може да подготви сцената френският президент да влезе в историята в Претория.

Въпреки това, отношенията на Макрон с останалата част от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия и Китай – са в най-добрия случай разпокъсани и Париж изпрати смесени послания към тези страни. Например, Макрон призова за мирни преговори в Украйна и се представи като потенциален посредник, но подкрепи подготвения от Украйна мирен план, който Русия категорично отхвърля, като същевременно продължава да изпраща тежки оръжия в Киев.

По същия начин Макрон заяви, че Европа не трябва да следва САЩ в конфронтация с Китай и се противопостави на откриването на спорен офис за връзка на НАТО в Япония.

Той обаче подписа съвместно комюнике с други лидери на Г-7 миналия месец, определяйки Китай като „най-голямото предизвикателство за глобалната сигурност и просперитет на нашето време“, позиция, идентична с тази на САЩ.

Междувременно в Африка осъждането на Русия от страна на Макрон раздразни бившите френски колонии на континента, които виждат Русия като по-надежден партньор от бившия си господар.

Откакто терминът БРИКС беше въведен за първи път през 2001 г., той се превърна от акроним в неформален съюз на развиващите се икономики, който изпреварва водения от САЩ блок на развитите държави Г-7 в своя дял от световния БВП, има собствена банка за развитие и включва Саудитска Арабия, Иран и Аржентина сред 19-те потенциални членове.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. България да излезе от ЕС и НАТО и да се включи в БРИКС ще е добро начало

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.