Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Макрон се обажда на Путин по искане на Зеленски

Телефонните разговори на френския президент Еманюел Макрон с Владимир Путин са се състояли главно „по искане на президента на Украйна Зеленски“, заяви говорителка на френското външно министерство. Зеленски публично заяви, че никога няма да говори лично с Путин и подписа указ, с който обяви мирните преговори с руския лидер за незаконни.

„Г-н Макрон се обажда на президента Путин главно по искане на президента Зеленски и винаги в координация с нашите съюзници, за да поддържа канал за диалог. Това заяви говорителката на външното министерство Ан-Клер Льожандър в интервю за RTVI.

Сред западните лидери Макрон е един от малкото, които поддържат контакт с Путин. И той, и германският канцлер Олаф Шолц провеждат телефонни разговори с руския лидер от началото на войната.

Льожандър каза, че в един момент „украинците ще решат, че е дошло времето за преговори. Ето защо считаме за полезно да поддържаме този канал на диалог“.

Макрон и Шолц бяха остро критикувани от източноевропейските си колеги за провеждането на дискусии с Путин. „Защо да говоря с него? Той е военнопрестъпник“, заяви естонският премиер Кая Калас миналото лято. „Чувствам, че ако всички постоянно му се обаждат, той не получава посланието, че е изолиран.“

Въпреки че Макрон защити разговорите си с Путин и публично говори за необходимостта от постигане на споразумение за прекратяване на огъня, което да не „унижава Русия“, Франция в същоте време снабдява Киев с по-тежки оръжия. Франция обяви миналия месец, че ще изпрати бойни машини на пехотата в Украйна, а Макрон миналата седмица отказа да изключи евентуалното прехвърляне на изтребители.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.