Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Макрон се обажда на Путин по искане на Зеленски

Телефонните разговори на френския президент Еманюел Макрон с Владимир Путин са се състояли главно „по искане на президента на Украйна Зеленски“, заяви говорителка на френското външно министерство. Зеленски публично заяви, че никога няма да говори лично с Путин и подписа указ, с който обяви мирните преговори с руския лидер за незаконни.

„Г-н Макрон се обажда на президента Путин главно по искане на президента Зеленски и винаги в координация с нашите съюзници, за да поддържа канал за диалог. Това заяви говорителката на външното министерство Ан-Клер Льожандър в интервю за RTVI.

Сред западните лидери Макрон е един от малкото, които поддържат контакт с Путин. И той, и германският канцлер Олаф Шолц провеждат телефонни разговори с руския лидер от началото на войната.

Льожандър каза, че в един момент „украинците ще решат, че е дошло времето за преговори. Ето защо считаме за полезно да поддържаме този канал на диалог“.

Макрон и Шолц бяха остро критикувани от източноевропейските си колеги за провеждането на дискусии с Путин. „Защо да говоря с него? Той е военнопрестъпник“, заяви естонският премиер Кая Калас миналото лято. „Чувствам, че ако всички постоянно му се обаждат, той не получава посланието, че е изолиран.“

Въпреки че Макрон защити разговорите си с Путин и публично говори за необходимостта от постигане на споразумение за прекратяване на огъня, което да не „унижава Русия“, Франция в същоте време снабдява Киев с по-тежки оръжия. Франция обяви миналия месец, че ще изпрати бойни машини на пехотата в Украйна, а Макрон миналата седмица отказа да изключи евентуалното прехвърляне на изтребители.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.