Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Машините за гласуване на „Смартматик“ отчели 250 млн. регистрирани избиратели при действителни 50 млн. във Филипините

Чуждестранни граждани от Панама и САЩ доработват софтуера за машините за гласуване, но нито МВР, нито ЦИК имат контрол върху процеса. Това стана ясно от отговорите на вътрешния министър Калин Стоянов и председателя на ЦИК Камелия Нейкова на изслушването им в парламента.

“Машините все още са в частен склад, защото държавата не е осигурила държавен”, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. ЦИК в стремежа си да обезпечи честни избори многократно се е опитвала да ангажира органите в държавата за изработването на софтуер, но нито една институция, включително и сегашният Министерски съвет, не е отговорил на искането на ЦИК, обясни Нейкова.

“Със софтуера за гласуване, придобит в началото на 2021 г., не може да се приеме нито едно техническо решение без фирмата “Смартматик”, каза председателят на ЦИК.

“По време на избори в няколко района на Филипините се показват резултати с нули. Когато за това се уведомява “Смартматик”, техническо лице от компанията прави връзка с машините и коригира резултатите от разстояние, в случая от Манила”, обясни депутатът от ИТН Павела Митова. Тя даде няколко примера с гласувания със същите машини в други държави.

“На националните избори през 2010 г. “Смартматик” докладва 250 милиона регистрирани гласоподаватели, което е далеч над действителните 40-50 милиона. “Смартматик” отново осъществява онлайн връзка и коригира броя, доказвайки за пореден път, че са в състояние да манипулират резултатите от разстояние”. Митова попита Калин Стоянов каква информация има за надеждността на вота при машинно гласуване.

“Дали са надеждни или не машините, аз няма как да ви дам отговор”, каза Стоянов.

Още по темата: Експерти от САЩ и Панама доработват софтуера на машините за вота 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.