Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мъск отказа на Украйна да включи сателитната мрежа „Старлинк“ около Крим

Собственикът на SpaceX и Twitter Илон Мъск е отказал да изпълни искането на украинските военни да включи сателитната си комуникационна мрежа „Старлинк“ в района на Крим.

„Старлинк“ често е единственият начин за достъп до интернет в конфликтни зони. Мрежата се използва в Украйна за координиране на удари с дронове и събиране на разузнавателна информация, пише “Ню Йорк Таймс“.

Илон Мъск е ограничавал достъпа до „Старлинк“ няколко пъти по време на конфликта, твърди медията. Собственикът на SpaceX е отхвърлил искането на украинските военни да включи мрежата край Крим. В статията не се уточнява кога точно е отхвърлено искането на въоръжените сили на Украйна.

Вестникът припомня също, че през 2022 г. Мъск публикува предложение за мирен план, който според “Ню Йорк Таймс“ „изглеждаше така, сякаш е в съответствие с руските интереси“. Като първа стъпка той предложи провеждането на референдуми под надзора на ООН в териториите, които наскоро се присъединиха към Русия. Според бизнесмена Крим официално ще остане част от Руската федерация, а Украйна може да обяви неутрален статут.

През януари Министерството на отбраната на Украйна обяви формирането на подразделения в армията от щурмови дронове, които ще бъдат оборудвани със сателитните комуникационни терминали „Старлинк“.

На 9 февруари президентът на SpaceX Гуин Шотуел обяви решението за ограничаване на достъпа до мрежата „Старлинк“ за военни дронове в Украйна. Тя обясни, че технологията не е предназначена да се превърне в оръжие.

На свой ред Илон Мъск отбеляза, че мрежата „Старлинк“ е необходима за осигуряване на комуникация в Украйна, но не трябва да се използва за ескалация, която може да доведе до Трета световна война.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.