Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мъск: Първият човек с чип в мозъка движи компютърна мишка с мисълта си

Илон Мъск обяви, че първият пациент, получил мозъчния чип на Neuralink, се е възстановил напълно от операцията по имплантирането му и вече е способен да взаимодейства с компютър с помощта на мисълта си.

Милиардерът първоначално съобщи, че чипът е бил успешно имплантиран в края на миналия месец, след като Neuralink получи одобрение за набиране на хора през септември. Операцията включваше използването на специално проектиран робот за поставяне на компютърния чип – който е с размерите на монета с ултра-тънки гъвкави нишки – в областта на мозъка, която контролира намерението за движение, обясни Neuralink. След това чипът се използва за запис и предаване на мозъчни сигнали безжично към приложение, което декодира намерението за движение.

В социалната мрежа X/Twitter Мъск заяви, че „напредъкът е добър“ и че пациентът е постигнал „пълно възстановяване“, като не са установени странични ефекти. Освен това той твърди, че доброволецът с имплантиран чип на Neuralink вече е способен да движи компютърна мишка по екрана „само с мисълта си“.

Сега Neuralink се опитва да получи възможно най-много прецизни движения на мишката и кликвания с левия и десния бутон от пациента, за да може доброволецът да кликва, плъзга и задържа обекти, добави Мъск.

Крайната цел на проекта е да се разработи „напълно имплантируем, безжичен мозъчно-компютърен интерфейс“, който първоначално ще даде на хората възможността да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само мислите си, а по-късно може да помогне за новаторски лечения за хора, страдащи от различни физически увреждания като парализа и слепота, както и заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Мъск също така твърди, че човечеството трябва да разработи нови форми на взаимодействие с компютрите и обработката на информация, за да се гарантира оцеляването на човешката раса в свят, доминиран от изкуствения интелект.

В интервю с Джо Роугън през 2018 г. милиардерът предположи, че освен че лекува увреждания, Neuralink може също така един ден да позволи на хората да общуват без да използват думи и евентуално да постигнат състояние на „симбиоза“ с изкуствения интелект, което той очаква да бъде повсеместно в бъдеще.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.