Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мъск срещу ЕК: „Къде е цялата тази руска пропаганда? Не я виждаме“

Няма доказателства, че в социалнате мрежа X (преименувана от Twitter) се разпространява руска пропаганда. Така собственикът на X Илон Мъск отговори на на доклад на Европейската комисия (ЕК), в който се твърди, че Русия провежда кампании за дезинформация в социалните мрежи.

„Къде е цялата тази проруска пропаганда? Не я виждаме“, написа Илон Мъск в отговор на независимия журналист Глен Грийнуолд.

Американският журналист е силно критичен към това, което той възприема като кампания на западните правителства за задушаване на обществения дебат и цензуриране на несъгласието онлайн под прикритието на борба със зловредното руско влияние.

Грийнуолд сподели мнението си за последните примери за това усилие в своя канал „System Update“, публикувайки клипове от епизода в X, което привлече вниманието на Мъск.

Журналистът разкритикува отразяването от „Вашингтон пост“ на проучване, публикувано от Европейската комисия от миналата седмица. Докладът анализира ефекта от Закона за цифровите услуги на ЕС върху „руски кампании за дезинформация“ върху големи онлайн платформи, включително X.

Американският вестник обвинява Мъск, че е позволил на руската дезинформация да се разпространи масово, откакто купи социалната мрежа през октомври 2022 г.

„Цялото твърдение е напълно съмнително и дори скандално измамно“, коментра Грийнуолд. Според доклада на ЕК обхватът на прокремълските акаунти е нараснал с 36% между януари и май, след като Мъск заяви, че „всички новини са до известна степен пропаганда“ и отмени цензурата.  Мъск също така възстанови акаунта на бившия руски президент Дмитрий Медведев през април.

Основната критика на ЕК е свързана с решението му да не потиска акаунти, свързани с руското правителство, политика, която отделя X от други големи платформи, според доклада.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.