Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Mасова стрелба и експлозия в концертна зала край Москва

Над 40 души са убити и 130 са ранени при масова стрелба и експлозия в концертна зала и търговски център в град Красногорск, Московска област, съобщи Федералната служба за безопасност на Русия.

Най-малко трима въоръжени мъже, облечени в камуфлажни дрехи, са нахлули в комплекса „Крокус“, където се намира залата, и са стреляли с автоматични оръжия. Съобщава се за десетки убити и ранени. В залата е имало и експлозия. Видеокадри, публикувани в социалните мрежи, показват черен дим, издигащ се над сградата. ТАСС съобщи, че до една трета от огромния комплекс е обхваната от пламъци.

Агенцията добави, че на мястото са пристигнали войници от специалните части от руската гвардия. Съобщава се и че са изпратени хеликоптери, които да потушат пожара.

„Седяхме в центъра на залата. Концертът започна, само няколко минути минаха, една или две гранати избухнаха в средата, започна да излиза сив дим. Настана паниката“, разказва очевидец пред РИА Новости.

Кметът на Москва Сергей Собянин нареди на градските служби да окажат цялата необходима помощ на всички, които са пострадали. Той изказа съболезнования на близките на загиналите.

„Крокус“ се намира в Московска област, точно извън административната граница на руската столица. Комплексът включва концертна зала, аквариум и място за сватби, както и много магазини и ресторанти.

Посолството на САЩ в Русия издаде предупреждение на 7 март, че „екстремисти имат предстоящи планове да атакуват големи събирания в Москва“ и призова американските граждани да стоят далеч от концентрациите на хора през следващите 48 часа.

От посолството тогава не уточниха за какви заплахи става дума и кой може да стои зад тях. Посолството на Обединеното кралство в Русия също повтори предупреждението, отправено от САЩ.

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) заяви на 7 март, че нейни агенти са осуетили потенциална терористична атака на Ислямска държава срещу синагога в Москва. Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че агенти на ФСБ са убили няколко бойци, които са планирали нападението, цитирайки пресцентъра на ФСБ. Не е ясно дали инцидентът е свързан с предупреждението на САЩ, както и с днешната масова стрелба в концертната зала.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Моля ви се махнето това видео от тук веднага това не трябва да бъде гледано от малки деца ако попаднат на сайта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.