Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Масовите безредици във Франция се прехвърлиха в още две държави в Европа

Масовите безредици, които започнаха във Франция на 27 юни, се разпространиха в две други европейски страни – Швейцария и Белгия.

В белгийската столица Брюксел протестите започнаха на 30 юни и бяха сравнително мирни – полицията проверяваше и задържаше хора, които смяташе за подозрителни. Белгийците излязоха на улиците след призиви в социалните мрежи „да направят като във Франция“. Според съобщения в медиите броят на демонстрантите, арестувани в Брюксел, е нараснал до 63.

По-късно митинги се проведоха и в Лозана, Швейцария, където те бяха по-малко мирни. Швейцарската полиция е задържала седем души, включително шестима непълнолетни, по време на нощни безредици в града, след като повече от 100 участници в безредиците нападнаха магазини и полицаи, съобщиха медиите в неделя, позовавайки се на полицията. Протестиращите хвърляха камъни, а в един от случаите и коктейл „Молотов“ по служителите на реда. Няма пострадали.

Шестимата задържани, които са на възраст между 15 и 17 години, са от португалски, босненски, сомалийски, грузински и сръбски произход, съобщава местен вестник. Единственият пълнолетен сред задържаните е 24-годишен швейцарски гражданин.

Безредиците започнаха първо във Франция, след като на 27 юни полицай застреля 17-годишния Нахел М., след като отказал да изпълни полицейските разпореждания по време на спиране на автомобила му за проверка. Служителят, който простреля смъртоносно тийнейджъра, е обвинен в непредумишлено убийство и сега е в ареста. Трагичният инцидент беше заснет на видео, което бързо се разпространи в Туитър.

Бурните протести продължават вече цяла седмица, като всеки ден се съобщава за наранявания и задържания. Повече от 700 души са били задържани във Франция тази нощ, а повече от 40 полицаи и жандармеристи са били ранени по време на продължаващите безредици в страната, съобщи френското министерство на вътрешните работи в неделя. Освен това са подпалени 1 350 автомобила и 234 сгради. На някои от видеоклиповете, разпространени в социалните мрежи, се виждат демонстранти, въоръжени с автоматично оръжие.

Френският министър на правосъдието Ерик Дюпо-Морети заяви, че около 30 процента от 2 400-те размирници, задържани от полицията, са непълнолетни. Част от тях са разбивали и ограбвали магазини. Видео, публикувано в Туитър, е уловило момента, в който протестиращ влиза с колата си през входа на Лидл.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.