Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Заради масовите протести Нетаняху отлага съдебната реформа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви отлагане на спорната съдебна реформа след месеци на масови демонстрации в цялата страна.

В изявление в понеделник вечерта Нетаняху заяви, че е наредил отлагане на спорното законодателство до след почивката на Кнесета, за да „даде реална възможност за истински диалог“.

Той осъди „малцинство от екстремисти, които са готови да разкъсат страната ни на парчета, което ни доведе до гражданска война и призова за отказ от военна служба“, което той нарече „ужасно престъпление“.

По-рано местните медии съобщиха, че израелският премиер е провел дълги дискусии по въпроса през нощта със своите политически съюзници. Реформата е ключово искане на министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир. Неговата партия „Оцма Йехудит“ има само шест места в Кнесета, но ако напусне управляващата коалиция, Нетаняху ще загуби мнозинството си и ще трябва да свика нови избори.

Съобщението идва, след като Нетаняху уволни своя министър на отбраната Йоав Галант, който оспори реформата, твърдейки, че тя заплашва националната сигурност. Този ход предизвика вълна от нови протести, като стотици хиляди израелци излязоха по улиците в цялата страна.

Тъй като протестите се засилиха, което доведе до сблъсъци с полицията, израелският президент Исак Херцог призова управляващата коалиция „незабавно да спре закона“, като подчерта, че безредиците заплашват сигурността, икономиката и обществото.

Най-големият профсъюз в Израел „Хистадрут“ призова за обща стачка. Тя затвори международното летище „Бен Гурион“ в Тел Авив, голяма част от израелското здравеопазване и дори посолства и консулства по целия свят.

Реформата имаше за цел да ограничи правомощията на Върховния съд да се произнася срещу законодателната и изпълнителната власт, като същевременно предостави на управляващата коалиция мнозинство в комисията, която назначава съдии. Предложението срещна ожесточена опозиция, като опонентите определиха реформата като атака срещу демокрацията.

Още по темата: Хиляди протестиращи опитаха да щурмуват резиденцията на Нетаняху в Израел

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.