Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Масово са подменени членове на секционни комисии

Членове на секционни комисии в Монтана, Хасково и Благоевград са били заменен с такива, които не са минали обучение. Само в Блаоевград сменените членове на СИК са 500, като смените са правени до късно през нощта, съобщи Районната избирателна комисия.

В секционните избирателни комисии (СИК) има и членове, които вече са компрометирали предходни избори, заяви членът на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) Стоил Цицелков. Той е и член на Обединението за честни избори. Вместо да бъдат наказани, те са посочени отново от партиите като техни представители в СИК.

„Изборният ден започна в рамките на очакванията, но не можем да кажем, че всичко е нормално – отново има секции, които не отварят навреме, има хора, които не са се явили. Вчера проблеми имаше в Хасково и Монтана. Това винаги се случва, а можеше да не се случи“, коментира Цицелков.

„Забавянето се дължи на слабата мотивация, на слабото чувство на отговорност. И на тези избори сега ще ни посрещнат членове, които се справяха много лошо, членове, които гледахме на камерите. Те не само, че не са наказани, но отново ще бъдат част от администрацията“, посочи Цицелков.

Според Цицелков допълнителното заплащане от 25 лева за всеки член на СИК, предал протоколи без грешка, няма да проработи.

„Има две философии – на пръчката и на моркова. Сега има „морков“ и ако се явят на обучение, но те не се явяват. За Хасково знаем, че около 40% от членовете на СИК са подменени с такива, които не са минали обучение. За съжаление партиите дори не са длъжни да ни дадат отчет защо го правят“, посочи Цицелков.

По-вероятно е неподготвените членове на комисиите да сгрешат при попълването на протоколите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.