Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Медиана“: Напрежението расте, 51% от българите смятат, че „сглобката“ е вредна за България

Повече от половината българи (51%) смятат, че управляващите са вредни за България. 18% смятат, че „сглобката“ е полезна, а 31% не могат да преценят. Това показва изследване, проведено в периода 7-13 декември 2023 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю (лице в лице) и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Оценката на правителството на Николай Денков е безпрецедентно ниска. Средната оценка (по шестобалната система) на това управление е „Среден – 3.1“, което е най-ниската стойност за едно правителство, измервано някога от агенция  „Медиана“.

Причината е в драстичното разминаване между обществените нагласи и настроения, от една страна, и действията и намеренията на управляващите, от друга – по отношение на еврозоната (преобладаващата част от хората са против), оръжията за Украйна (62 % са против), подчертано конфронтационното отношение спрямо Русия (и превръщането на България в прифронтова държава с разполагането на чужди войски и съоръжения на територията й – 47 % са против), спрямо президента Румен Радев, съмненията около заигравките с енергетиката (битовите потребители на свободния пазар, реактори за Украйна, битката за „Лукойл“). И всичко това на фона тежкото икономическо положение на огромна част от населението – една пета от пълнолетните в страната пестят от отопление, не купуват дрехи, не могат да си купят лекарствата, които лекарят им изписва.

Всичко това удря в различна степен (но неизменно негативно) върху имиджа на управлението на така наречената „Сглобка“. Само за шест месеца „Сглобката“ от неприятен, но все пак приемлив компромис за прекратяване на политическата криза (и серията предсрочни избори), се превръща в неприемливо управление за значителна част от избирателите  – 51 % от тях я считат за вредна за страната срещу 18 %, които я виждат като полезна.

Нещо повече. Ако доскоро общественото мнение беше склонно да приема идеята: „По-добре, все пак,  някакво правителство отколкото нови избори!“, то сега наблюдаваме сериозно обръщане на тези нагласи в посока: „По-добре нови избори, отколкото това управление!“. 27 % считат, че е по-добре „Сглобката“ да продължи да управлява в една или друга форма, докато 41 % вече считат това за неприемливо и предпочитат нови избори.

Това не означава, че обществото е открило ясна политическа алтернатива (партия), на която да заложи своите надежди. ПП-ДБ постепенно се срива и вече е на 2 % от „Възраждане“, но никоя  партия не бележи особен прираст. ГЕРБ пада с още 1%, ДПС, „Възраждане“ и БСП са в традиционните си стойности, ИТН леко покачва електоралния си потенциал, „Левицата“ се доближава до 4 %-ната бариера, но все още е под нея.

Следва да се отбележи, че тази относително статична картина на електоралните нагласи, която дава както това, така и други социологически изследвания,  е донякъде измамна. Мнозина я интерпретират като потенциал за запазване на статуквото. Всъщност данните показват, че напрежението расте, нетърпимостта към управлението на „Сглобката“ достига огромни стойности, но все още социологическите изследвания не виждат посоката, в която ще избие това напрежение. Самите избиратели засега също не виждат тази посока и предпочитат да псуват, а не да гласуват.   Със сигурност обаче налягането расте и когато „избие”, няма да е в посока на запазване на статукво на това управление.

Електорални нагласи

„АКО ДНЕС ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?“

% от заявилите, че ще гласуват

„Медиана“: Напрежението расте

„Медиана“: Напрежението расте

„Медиана“: Напрежението расте

„Медиана“: Напрежението расте

 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.