Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мексиканските наркокартели използват контрабандно оръжие от Украйна

Американските оръжия, доставени в Украйна, се връщат в Северна Америка в ръцете на мексиканските наркокартели. Това, което украинците продават в DarkNet, се купува по целия свят. Подобно на огромен супермаркет, DarkNet снабдява престъпни организации, независимо от произхода на оръжието, съобщи специализираният военен сайт Bulgarian Military.

Миналата година Интерпол предупреди, че се очакват подобни сделки и че оръжията, доставени в Украйна, могат да се окажат в „престъпни и терористични организации“.

Започнаха да пристигат първите съобщения за контрабанда на оръжие от Украйна в Мексико, показва проверка на Bulgarian Military. Mексиканските наркокартели не само вече го използват, но дори не си правят труда да скрият факта, че оръжието е доставено от Украйна. Вече има случаи на директни смъртни заплахи срещу мексикански журналисти, които се осмелиха да говорят за „демонстрация на украинско оръжие“.

„Ще те намерим“

Във видеозапис мъж, който твърди, че е мексикански журналист, говори за разследването си за доставката на оръжие за мексиканските наркокартели. Той е получил смъртна заплаха, гласяща следното: „Ще те намерим. Теб и всички, които са ти скъпи, ще страдате за думите си. На главата ти вече е заложена награда.“

Мексиканските наркокартели използват контрабандно оръжие от Украйна

Мексиканските наркокартели използват контрабандно оръжие от Украйна

Журналистът публикува заплахите, които е получил заради разследването си. Източник: Bulgarian Military

Как оръжия за Украйна стигат и до терористи в Западна Африка

Това не е първият случай на контрабанда на оръжия, дарени за Украйна, да попадат в ръцете на криминални организации. Нещо повече, оръжия за Украйна стигат до терористични групи в Западна Африка, съобщи през декември мионалата президентът на Нигерия Мухамаду Бухари. Той заяви, че „войната между Русия и Украйна позволява на оръжия да стигат нелегално до района на езерото Чад, укрепвайки силата на терористичните групи“.

Украйна призна за контрабанда както на хуманитарни помощи, доставени в страната, така и на оръжия. В средата на юли Бюрото за икономическа сигурност на Украйна обяви, че регистрира многократни продажби на хуманитарна помощ, идваща от западни страни, както и на оръжие. Това съобщи директорът на отдела Вадим Мелник в ефира на телевизионния канал „24 Ukraine News“, цитиран от Bulgarian Military.

„Дори военни стоки се продават за пари в брой. Имаме такива факти“, каза Мелник. По думите му бюрото разследва случаи, свързани с продажба на хуманитарна помощ, получена от чуждестранни партньори.

Що се отнася до продажбата на военни изделия и оръжия, отделът вече е регистрирал около десет такива наказателни дела. Мелник подчерта, че това е непълен брой подобни престъпления, тъй като други украински правоохранителни органи регистрират подобни нарушения.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.