Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Мерцедес“ се отказа от плановете си да продава само електрически автомобили до 2030 г.

„Мерцедес“ няма да изпълни целта си да продава само електрически автомобили до 2030 г., съобщи Business Insider.

През 2021 г. германският производител на автомобили обяви планове да продава само електрически превозни средства — „където пазарните условия позволяват“ — до 2030 г. Сега изглежда, че пазарните условия няма да позволят това.

В изявлението си за четвъртото тримесечие, публикувано през тази седмица, компанията подчертава, че ще позволи на изискванията на клиентите да „определят темпото“ за това каква част от нейния автопарк ще бъде електрически. „Мерцедес-Бенц“ очаква общите продажби на електромобили да достигнат едва 50% до 2030 г.

В интервю на автомобилното изложение в Мюнхен през септември миналата година главният изпълнителен директор Ола Келениус за първи път намекна за по-неблагоприятните перспективи за пазара на електрически автомобили.

„Няма да бъде 100% през 2030 г., очевидно… от целия европейски пазар, но вероятно и от страна на „Мерцедес“, каза той, цитиран от Reuters .

„Мерцедес“ очаква продажбите на електромобили да представляват около 19% до 21% от продажбите на нови автомобили тази година.

Германският автомобилен производител не е единственият, който преоценява своите планове за електрически автомобили. Потребителското търсене на електромобили намаля, тъй като купувачите търсят по-достъпни опции и се борят с промените в начина на живот, необходими за притежаване на кола, която се нуждае от електрическо зареждане.

Собствениците на електромобили се оплакват, че намирането на обществени зарядни устройства, които работят, може да бъде трудно, особено при дълги пътувания. А у дома скъпите цени на електроенергията правят домашното зареждане по-скъпо решение, отколкото производителите на автомобили първоначално са си представяли.

„Трудно мога да си представя, че сегашното статукво е напълно устойчиво за всички“, каза Харалд Вилхелм, главен финансов директор на „Мерцедес Бенц“, пред анализатори през 2023 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.