Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Meta уволни свой служител за опит да премахне „грешка“, водеща до цензура на публикации

Технологичният гигант Meta, собственик на Facebook и Instagram, уволни инженер за опит да поправи „грешка“, причиняваща блокирането на публикации в Instagram за Палестина, а инженерът обвини Meta в пристрастие при обработката на съдържание, свързано с войната в Газа.

Палестинско-американският инженер Ферас Хамад, който работи в Meta от 2021 г., заведе дело в щатски съд в Калифорния за дискриминация и неправомерно уволнение, обвинявайки компанията в пристрастие срещу палестинците. Той твърди, че Meta дори е изтрила вътрешни комуникации на служителите, в които се споменава смъртта на техни роднини в Газа, и е провела разследвания за използването на емотиконите на палестинския флаг.

В иска се посочва още, че досега не са започвани подобни разследвания за служители, които публикуват емотикони на израелски или украински флаг в подобен контекст.

Хамад отбелязва, че уволнението му се дължи на инцидент през декември по отношение на спешна процедура за отстраняване на тежки проблеми с платформите, известни в рамките на Мета като SEV или „събитие на място“.

Според жалбата в съдебния иск Хамад е забелязал нередности в политиките на SEV, свързани с ограничаване на съдържанието, публикувано от палестински акаунти в Instagram, като например публикации, които са възпрепятствани да се появяват във фийдовете и при търсене.

Един пример, цитиран в жалбата: Хамад се е натъкнал на кратко видео, публикувано от палестинския фотожурналист Мотз Азиаза, което е погрешно обозначено като съдържание за възрастни, въпреки че всичко, което включва, е разрушена сграда в Газа.

Инженерът обясни, че е получил смесени насоки от много служители за статута на SEV и дали е имал правомощия да работи по него, както е правил по много SEV преди, включително тези, свързани с Израел, Газа и Украйна. По-късно беше потвърдено писмено, че SEV е част от работата му, според неговия мениджър.

Според Хамад от компанията са му казали, че е уволнен за нарушаване на политика, забраняваща на служителите да работят по проблеми с акаунти на хора, които познават лично. Хамад обаче твърди, че няма лична връзка с Азиаза.

Още през декември независимият надзорен съвет на Мета разкритикува социалната мрежа за премахването на публикации, изобразяващи човешкото страдание във войната в Газа.

Бордът отмени две решения, включително премахването на видеоклип в Instagram, разкриващ последиците от удар близо до болницата Ал-Шифа в Газа по време на израелската сухопътна инвазия. Видеото показва ранени или убити палестинци, включително деца.

Докато се обсъждаха няколко други видеа от този вид, съпредседателят на надзорния съвет Майкъл Макконъл заяви, че тези решения са предизвикателство. Той твърди, че бордът е фокусиран върху защитата на свободата на изразяване, като същевременно предотвратява съдържание, което подбужда към насилие.

Бордът призова Meta да запази премахнатите постове, които могат да послужат като доказателство за нарушения на правата на човека.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Уникална платформа за промиване на мозъци с „правилната пропаганда“ по Оруелски. Анти-социалната матрица на закърнелите мозъци манипулилрани до степен мухлясъл мокър парцал.

  2. 5 фейскбук профила ми изтриха гадините АМЕРИКАНСКИ!ПОСЛЕ СВОБОДА НА СЛОВО ДА БЕЕ ДРУГ ПЪТ.ПИШЕШ ЛИ СРЕЩУ ЕВРОПЕДЕРАСТИЯТА ВЕДНАГА ТЕ БАННВАТ И ТО БЕЗ ДА ИМА ПРИЧИНА ЗА САЩ Е СЪЩОТО,НО ПИШЕШ ЛИ СРЕЩУ РУСИЯ НЕ ТЕ ЗАКАЧАТ.ТАА ОТ КЪДЕ ИДВА ПРОПАГАНДАТА???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.