Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Метаданните на фалшивите документи разкриват, че са създадени от Лена Бориславова и Никола Минчев от ПП

Метаданните на файловете, подадени в Търговския регистър, с които Кирил Петков излиза от сдружението “Да запазим Корал”, разкриват, че освен от Лена Бориславова, един от тях е създаден от Никола Минчев, депутат от ПП.

От сдружението обявиха, че не е имало заседание на Общото събрание за вземане на това решение и че подписите им са фалшифицирани. При проверка с просто око действително се вижда, че подписът на председателя на „Да запазим Корал“ Атанас Русев е сканиран и не е положен саморъчно. Долната част на подписа (първата буква) е отрязан при сканирането.

Метаданните на фалшивите документи разкриват, че са създадени от Лена Бориславова и Никола Минчев от ПП
Източник: Търговски регистър
Метаданните на фалшивите документи разкриват, че са създадени от Лена Бориславова и Никола Минчев от ПП
Според метаданните този файл е създаден от Никола Минчев. Източник: Търговски регистър

Интересна подробност е, че сдружението подава сигнал в ДАНС за измамата едва след 3 г., през юли 2023 г. и през август прокуратурата образува досъдебно производство.

На въпрос във Фейсбук защо им е отнело 3 г. да сезират компетентните органи Атанас Русев отговори: „Не знаехме…, нито сме били съгласни, а след това станаха други интересни неща, предмет на разследване, а чак след сигнала ни, при разпита, ни показаха фалшивото пълномощно и името в него“.

Скандалът тръгна преди дни от сайта „Бивол“ и Атанас Чобанов, който беше в близки отношения с ПП, но през последните месеци рязко смени позицията си и започна да публикува статии срещу членове на партията.

Метаданните показват, че документите са създадени в 1.41 ч. през нощта на 13.05.2021 г., ден след като Кирил Петков вече е встъпил в длъжност като министър на икономиката в служебното правителство на президента Румен Радев. Това означава, че е нарушил закона, тъй като министрите нямат право да са в управителни съвети на неправителствени организации и фирми.

Никола Минчев отрече да е участвал в съставянето на фалшивите документи. Лена Борислвова каза, че няма от какво да се притеснява, а Кирил Петков обвини председателя на „Да запазим Корал“ във връзки с Румен Николов-Пашата. Във Фейсбук Кирил Петков написа, че като премиер заедно с Лена Бориславова предали списък с 19 лица на тогавашния главен прокурор, в който фигурирал и Румен Николов-Пашата, „един от водещите фигури на СИК и приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов“, написа Петков.

В същия ден Русев му звъннал ядосан и му казал, че не е трябвало да слага Пашата в този списък. Атанас Русев отрече това да е истина и обяви, че ще съди Кирил Петков.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.