Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Международният съд нареди на Израел да прекрати офанзивата в Рафах

Международният съд (МС) нареди на Израел да спре офанзивата си в палестинския град Рафах, тъй като „не е убеден“, че заповедите за евакуация на израелските военни са достатъчни, за да защитят цивилните.

Четейки заповедта на съда в петък, ръководителят на Международния съд Науаф Салам заяви, че неговите съдии „не са убедени, че усилията за евакуация и свързаните с тях мерки, които Израел потвърждава, че е предприел“, са достатъчни, за да „облекчат огромния риск“ за цивилните в Рафах.

„Израел трябва незабавно да спре военната си офанзива и всякакви други действия в провинция Рафах“, заяви съдията и предупреди, че ако не го направи, това може да доведе до пълно унищожаване на живота в града.

Разположен в южната част на Газа близо до границата с Египет, Рафах е дом на около 1,4 милиона палестински бежанци, разселени от други райони на анклава по-рано този месец, когато Израел нареди около половината от тези жители да се евакуират от града, тъй като изпрати танкове и войски в източните  квартали.

МС вече нареди на Израел „да направи всичко възможно“, за да предотврати геноцида в Газа и да предприеме действия за подобряване на условията за два милиона палестинци в Ивицата. Салам обаче заяви, че хуманитарната ситуация се е „влошила допълнително“ след последната заповед на съда през март и сега е класифицирана като „катастрофална“.

Южна Африка, която сезира МС през декември с обвинения срещу Израел, поиска този месец международните съдии да разпоредят прекратяване на операцията в Рафах. „Тези, които са оцелели, сега са изправени пред неизбежна смърт и е необходима заповед от съда, за да се гарантира оцеляването им“, според съдебните документи, изпратени от Претория.

Въпреки че решенията на МС са правно обвързващи, липсват каквито и да било средства за тяхното изпълнение. Малко вероятно е Израел да изпълни заповедта от петък, като говорител на правителството заяви пред репортери в четвъртък, че „никоя сила на земята няма да спре Израел да защитава своите граждани и да преследва Хамас в Газа“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху твърди, че е необходима инвазия в Рафах, за да се „изкоренят“ останалите батальони на Хамас и да се постигне „пълна победа“ над бойците.

Доклад на ООН предупреди през март, че повече от 70% от населението на Газа е изправено пред катастрофален глад, докато Световната продоволствена програма заяви миналата седмица, че в северната част на анклава е настъпил „пълен глад“. Над 34 000 са убитите палестинци за шест месеца бомбардировки на Израел, половината от които – деца.

Още по темата: Прокурорът на Международния наказателен съд иска заповед за арест на Нетаняху

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.