Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Международният съд отхвърли иска на Украйна срещу Русия

Международният съд отхвърли всички обвинения, с изключение на едно по делото на Украйна срещу Русия. Според решението Руската федерация е нарушила само една разпоредба на Конвенцията за борба с финансирането на тероризма.

Според председателя на съда Джоан Донахю Русия не е изпълнила „задълженията си да разследва“ лица, които може да са финансирали тероризма в Украйна. В същото време съдът призна, че Русия не е нарушила други точки от конвенцията, посочени в украинското дело, съобщи съдът.

Повечето от исковете по Конвенцията за расовата дискриминация също бяха отхвърлени. Донахю посочи начина, по който Русия „организира образователната система в Крим след 2014 г. във връзка с украинскоезичното образование“. Според съдията само тази точка може да се тълкува като нарушение на конвенцията.

Киев заведе дело на 16 януари 2017 г., като обвини Русия в нарушаване на Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма и Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация. Украинската страна твърдеше, че Донецката и Луганската народни републики са терористични организации, финансирани и снабдени с оръжие от Москва, а Русия провежда целенасочена кампания на расова дискриминация срещу кримските татари и украинци в Крим.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.