Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мина на НАТО открита до газопровода „Северен поток 1“: „Газпром“

Мина на НАТО е открита до газопровода „Северен поток 1“ през ноември 2015 г., съобщи Сергей Куприянов, говорител на „Газпром“, цитиран от Ройтерс.

Куприянов съобщи, че от НАТО тогава са твърдели, че взривното устройството е изгубено по време на учения, провеждани в региона. Той също така подчерта, че устройството е било извадено от шведските въоръжени сили, които след това са го обезвредили.

„Днес е необходимо да припомним събитията по газопровода „Северен поток“, които вече бяха документирани по-рано. Този случай е добре известен. На 6 ноември 2015 г. по време на планирана визуална проверка на газопровода „Северен поток 1″, беше открита подводна мина на НАТО Seafox (Морска лисица-б.а.). Мината беше намерена в пространството между газопроводите, явно на една от тръбите“, каза той.

„Тогава взривното устройство беше премахнато и неутрализирано от шведските въоръжени сили. Транспортирането на газ беше спряно и след обезвреждането на на мината – възобновено. НАТО обяви, че по време на ученията е изгубен подводен взривател. Това е такова учение на НАТО, че точно под нашия газопровод се намира военно взривно устройство“, каза още Куприянов.

Газопроводите „Северен поток“ бяха повредени сериозно при две експлозии миналия месец, всяка със сила около 500 кг тротилов еквивалент, според The ​​Wall Street Journal, цитирайки лица, запознати със случая.

Руските газопроводи „Северен поток“ бяха ударени в датски води близо до остров Борнхолм. Правителствата на Швеция и Дания обявиха течове на газ, причинени от експлозии и нарекоха инцидента саботаж.

Според данни от сайта за следене на полети Flightradar24 американски военни хеликоптери многократно са кръжали с часове над мястото на инцидента с тръбопроводите „Северен поток“ близо до остров Борнхолм по-рано през септември.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.