19.8 C
София
сряда, 6 юли, 2022

Министърът на енергетиката отказва да даде информация в парламента за газа от САЩ

- Реклама -spot_imgspot_img

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов отказва да предостави каквато и да е информация за доставката на втечнен природен газ от САЩ в Народното събрание.

„Сключеният договор за доставка на втечнен природен газ от САЩ съдържа клаузи и изисквания за конфиденциалност, които обхващат не само условията, но и цялото му съдържание.“

Това гласи писмен отговор на Николов на въпрос от парламентарния контрол, зададен от депутата от „Демократична България“ Иван Димитров.

„Публичното оповестяване на всяка информация относно условията на договора може да доведе до търсене на отговорност за нарушаване на клаузите за конфиденциалност, включително и до предявяване на съдебни искове срещу „Булгаргаз“ ЕАД за причинени вреди“, пише още в отговора, внесен вчера в НС.

„Подписаният договор е за конкретни количества за конкретен краткосрочен период“, отговаря министърът на въпросите на депутата, които са: „Какво е количеството на доставения газ? На кой терминал е извършено разтоварването? Кое е дружеството вносител и имате ли по-подробна информация за условията на вноса?“.

Aмериканският втечнен природен газ, получен в България, се оказа по-скъп от руския, показва проверка на в. „Труд“. Крайната цена на втечнения природен газ от САЩ за юни за доставка до българска граница е 87,482 долара/Mwh или 82,69 евро/Mwh.

Същевременно цената на газа по договора с “Газпром експорт” за юни трябваше да бъде 74,16 евро/Mwh. Оказва се, че полученият втечнен природен газ от САЩ е с 8,53 евро/Mwh, или с 11,50% по-скъп от газа на “Газпром експорт”, който правителството на Кирил Петков отказа да плати по предложения от руснаците начин.

- Реклама -spot_imgspot_img
Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here