Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Министърът на икономиката: Недостиг и ръст в цените на горивата, ако предсрочно забраним руския петрол

Министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди, че цените на горивата ще скочат, ако управляващото мнозинство прекрати предсрочно дерогацията за руския петрол.

Народните представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС вече взеха това решение на първо четене, като се очкава решението да мине и на второ четене в парламента. Дерогацията на ЕК дава право на България да внася руски петрол до края на 2024 г. поради географското ни положение. Въпреки това ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха решение България да се откаже предсрочно от дерогацията още сега, въпреки че ЕС не иска това от нас.

Забраната ще влезе в сила 30 дни след приемането на закона. А разчетите на министерството показват, че е необходима една година, за да може рафинерията край Бургас да започне да работи с друг петрол.  Според проекторешението на парламента, ако „Лукойл“ не успее да замени напълно руския петрол до един месец, рафинерията става държавна и ще се управлява от специален представител, назначен от парламента.

„Ако дерогацията отпадне с премерени мерки не очакваме проблеми. Отпадането с 30-дневен срок крие рискове. Последната 1 година нямаме подготовка. Не мога да прогнозирам какви ще са цените, ще се повишат, може да има недостиг“, каза министърът на икономиката.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.