Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Мисия за мир 3“: Орбан пристигна изненадващо в Китай

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Китай в рамките на своята „мисия за мир“, която включваше срещи с руския президент Владимир Путин в Москва и украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Унгарският лидер потвърди, че вече е в Китай със снимка на заместник-министъра на външните работи на Китай Хуа Чунин, която го поздравява на летището и кратък пост в X (Twitter) в понеделник сутринта със заглавие: „Мисия за мир 3.0 Пекин“.

„Китай е ключова сила в създаването на условия за мир в руско-украинската война. Ето защо дойдох да се срещна с президента Си в Пекин, само два месеца след официалното му посещение в Будапеща“, написа Орбан в социалната мрежа X.

Миналата седмица Орбан пътува до Киев, където се срещна със Зеленски в опит да го убеди да обмисли преговори за прекратяване на огъня с Москва. След това унгарският премиер предприе изненадващо посещение в Москва, което според кабинета му е било част от „мисия за мир“ на Орбан.

Орбан и Путин проведоха няколкочасова дискусия, целяща да намери „най-краткия изход“ от конфликта в Украйна. Унгарският лидер обаче призна, че Москва и Киев остават „много далеч едни от други“, отбелязвайки, че Зеленски „не харесва“ много предложенията му.

Изненадващото пътуване на Орбан до Русия предизвика протест от Киев и сред колегите му – лидери от ЕС, но унгарският премиер заяви, че една от най-важните стъпки за прекратяване на конфликта е „установяването на контакт“ и заяви, че не се нуждае от мандат на ЕС за насърчаване на мира. Унгария, която в момента е ротационен председател на ЕС, е една от двете държави членки на блока, заедно със съседна Словакия, които запазват неутралитет и отказват да изпратят оръжие на Украйна.

Малко преди визтата в Китай Будапеща отмени среща между външния министър Петер Сиярто и германската му колежка Аналена Бербок.  След Пекин Орбан се отправя към Вашингтон за срещата на върха на НАТО, но ще използва това пътуване за своята „мирна мисия“, заяви началникът на кабинета му Гергели Гуляш.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.