Разследвания и новини без цензура

събота, 25 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мистериозен трети теч на газ и от „Северен поток 1“, Европа и Русия подозират саботаж

Европейските лидери се обявиха за разследване за евентуален саботаж заради внезапни и необясними течове в два руски газопровода под Балтийско море „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че течовете са причинени от саботаж, докато датският премиер и Русия, която намалиха доставките на газ за Европа след западните санкции, заявиха, че това не може да бъде изключено. Но кой може да стои зад тази „нечестна игра“, ако бъде доказана, и мотивът далеч не е ясен, отбелязва Ройтерс.

Шведската агенция за корабоплаване издаде предупреждение за два теча в тръбопровода „Северен поток 1“, ден след като беше открит теч по близкия тръбопровод „Северен поток 2“, който накара Дания да ограничи корабоплаването и да наложи малка зона без полети.

И двата тръбопровода бяха горещите точки в ескалиращата енергийна война между европейските столици и Москва, която разтърси големите западни икономики, повиши цените на газа до рекордни нива и предизвика спешно търсене на алтернативни енергийни доставки.

„Днес се сблъскахме с акт на саботаж, не знаем всички подробности за случилото се, но виждаме ясно, че това е акт на саботаж, свързан със следващата стъпка на ескалация на ситуацията в Украйна“, каза Матеуш Моравецки по време на откриването на нов тръбопровод между Норвегия и Полша.

Датският премиер Мет Фредериксен заяви, че саботажът не може да бъде изключен. „Говорим за три течове с известно разстояние между тях и затова е трудно да си представим, че това е съвпадение“, каза тя.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че изтичането на информация е засегнало енергийната сигурност на целия континент и че версията за саботаж не е изключена.

Нито един от тръбопроводите не е изпомпвал газ за Европа по времето, когато течовете бяха открити. „Аварията, която се случи в същия ден едновременно на три трасета от двата газопровод на системата „Северен поток“, е безпрецедентно“, каза мрежовият оператор Nord Stream AG.

Въпреки че нито един от тях не е в експлоатация, и двата тръбопровода все още съдържат газ под налягане.

Източник:Reuters
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.