Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мистериозен трети теч на газ и от „Северен поток 1“, Европа и Русия подозират саботаж

Европейските лидери се обявиха за разследване за евентуален саботаж заради внезапни и необясними течове в два руски газопровода под Балтийско море „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че течовете са причинени от саботаж, докато датският премиер и Русия, която намалиха доставките на газ за Европа след западните санкции, заявиха, че това не може да бъде изключено. Но кой може да стои зад тази „нечестна игра“, ако бъде доказана, и мотивът далеч не е ясен, отбелязва Ройтерс.

Шведската агенция за корабоплаване издаде предупреждение за два теча в тръбопровода „Северен поток 1“, ден след като беше открит теч по близкия тръбопровод „Северен поток 2“, който накара Дания да ограничи корабоплаването и да наложи малка зона без полети.

И двата тръбопровода бяха горещите точки в ескалиращата енергийна война между европейските столици и Москва, която разтърси големите западни икономики, повиши цените на газа до рекордни нива и предизвика спешно търсене на алтернативни енергийни доставки.

„Днес се сблъскахме с акт на саботаж, не знаем всички подробности за случилото се, но виждаме ясно, че това е акт на саботаж, свързан със следващата стъпка на ескалация на ситуацията в Украйна“, каза Матеуш Моравецки по време на откриването на нов тръбопровод между Норвегия и Полша.

Датският премиер Мет Фредериксен заяви, че саботажът не може да бъде изключен. „Говорим за три течове с известно разстояние между тях и затова е трудно да си представим, че това е съвпадение“, каза тя.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че изтичането на информация е засегнало енергийната сигурност на целия континент и че версията за саботаж не е изключена.

Нито един от тръбопроводите не е изпомпвал газ за Европа по времето, когато течовете бяха открити. „Аварията, която се случи в същия ден едновременно на три трасета от двата газопровод на системата „Северен поток“, е безпрецедентно“, каза мрежовият оператор Nord Stream AG.

Въпреки че нито един от тях не е в експлоатация, и двата тръбопровода все още съдържат газ под налягане.

Източник:Reuters
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.