Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мистериозна епидемия от пневмония при децата докладват болници в Китай

Китайските болници са „препълнени с болни деца“ заради епидемия от пневмония в градове в цялата страна, включително Пекин, съобщи The Telegraph.

ProMed – глобална, обществено достъпна система за наблюдение, която следи огнища на болести при хора и животни по целия свят – публикува съобщение късно във вторник, в което се описват докладвани случаи на епидемия от „недиагностицирана пневмония“ при деца.

Това беше и предупреждението на ProMed в края на декември 2019 г. за пневмония от мистериозен вирус, по-късно наречен SARS-Cov2.

Последната публикация, базирана на репортаж от FTV News, гласи, че болниците в столицата Пекин и в Ляонин – почти 500 мили на североизток – регистрират наплив от деца, болни от пневмония.

„Много, много са хоспитализирани“, каза г-н Уей, гражданин на Пекин, пред FTV News. – „Те не кашлят и нямат симптоми, просто имат висока температура (треска) и много от тях развиват белодробни възли.“

ProMed съобщава: „Този репортаж предполага широко разпространено огнище на недиагностицирано респираторно заболяване… Изобщо не е ясно кога е започнало това огнище, тъй като би било необичайно толкова много деца да бъдат засегнати толкова бързо. Не се казва, че има засегнати възрастни, което предполага известно излагане на опасност в училищата“.

В предупреждението се добавя, че е необходима по-категорична информация за определяне на причината и обхвата.

Въпреки това огнището може да e свързано с Mycoplasma pneumoniae, известна още като „ходеща пневмония“, която според съобщенията се разпространява, тъй като Китай навлиза в първата си зима без строги мерки срещу Ковид-19.

Други страни, включително Великобритания и САЩ, наблюдаваха подобни скокове на заболявания като RSV и грип, след като пандемичните ограничения бяха премахнати, тъй като годините на локдаун удариха имунитета на населението.

Симптомите на „ходеща пневмония“ (вид атипична пневмония), която обикновено засяга малки деца, включват възпалено гърло, умора и продължителна кашлица, която може да продължи седмици или месеци.

Миналия месец местните медии съобщиха, че в болниците в цялата страна се наблюдава увеличение на инфекциите, като клъстери от случаи често се появяват в училищата и детските градини.

„Това е първата вълна от инфекции с Mycoplasma pneumoniae откакто повечето мерки за ограничаване на Ковид-19 бяха премахнати в началото на тази година“, каза Джоу Хуися, директор на детския медицински център в Седми медицински център на китайската PLA General Hospital, пред China Daily. „Вълната изглежда особено интензивна след Националния празник в началото на октомври“, каза тя. – „В сравнение с предишни години открихме повече пациенти със смесени инфекции, лекарствена резистентност и лобарна пневмония.“

Хусия добави, че се очаква „интензивната“ вълна от инфекции да достигне своя връх през ноември и може да съвпадне с увеличаване на случаите на други инфекциозни респираторни заболявания, които бяха потиснати по време на локдауна.

Миналия месец Ли Ючуан, директор на амбулаторното отделение на детската болница в Пекин, каза пред China Voice, че тази година болницата се бори с педиатрични респираторни заболявания.

„Движи се на сравнително високо ниво. Първият пик настъпи от средата до края на февруари – края на март, когато грипът беше основната причина; вторият пик настъпи през май, когато имаше различни патогени като RSV; третият пик се появи през септември“, каза д-р Ли, добавяйки, че болницата е трябвало да увеличи капацитета си, за да се справи.

Неотдавнашният скок на Mycoplasma pneumoniae също повдигна опасения относно нарастващата резистентност към антибиотици, тъй като бактерията все по-често не се повлиява от макролидите – предпочитан клас лекарства – и Китай има най-високите нива на резистентност в света.

Проучване от февруари 2022 г. установи, че резистентност към макролиди е установена при повече от 80% от микоплазмената пневмония, открита при деца, хоспитализирани с бактерията в Китай.

И все пак китайски експерти подчертаха, че много малко деца са починали от „ходеща пневмония“ досега.

„Има постоянен брой пациенти, развиващи тежки случаи, но има много малко критични случаи и досега няма свързани смъртни случаи“, каза Хуа Шаодонг, педиатър в детската болница в Пекин, пред China Daily. „Средните дни в болница за хоспитализирани пациенти са около седем до 14 дни.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.