Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мистериозно изтичане на газ в Балтийско море от „Северен поток-2“

Дания съобщи за изтичане на газ в Балтийско море в близост до маршрута на газопровода „Северен поток-2“, предаде Франс прес.

Изтичането на газ, установено югоизточно от датския остров Борнхолм, „е опасно за морския трафик“ и „навигацията е забранена в радиус от пет морски мили около докладваната позиция“, заяви датският орган, отговарящ за корабоплаването.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че налягането в газопровода „Северен поток 2“, който имаше за цел да изпомпва газ от Русия до Германия, е спаднал от 300 на 7 бара за една нощ, заяви говорител на оператора на газопровода. Според съобщението, компанията не знае причината за спада.

„Извънредна ситуация на линия А на газопровода „Северен поток 2″. Тази вечер контролерът на Северен поток 2 на сушата регистрира рязък спад на налягането в линия А“, заяви Улрих Лисек, говорител на „Северен поток“ 2, добавяйки, че „бреговите служби на Германия, Дания, Швеция, Финландия и Русия бяха незабавно уведомени“.

„Сигурно има дупка някъде, но никой не знае къде. Възможно е малко газ да изтича в морето“, коментира Лисек. Според него търсенето на причините ще бъде много трудно, тъй като компанията е под санкции, почти няма останал персонал и средствата й са замразени. Газопроводът „Северен поток 2“ се простира на 1230 километра от Русия до Германия през Балтийско море.

Руският газопровод имаше за цел да удвои доставките на газ за Германия и въпреки опозицията на САЩ и някои държави от ЕС, германското правителство твърдо защити проекта. През септември 2021 г. руският енергиен гигант „Газпром“ обяви, че изграждането на газопровода, който започна през 2018 г., е напълно завършено.

Въпреки това през февруари Берлин прекрати старта на „Северен поток 2“ за неопределено време. „Северен поток 2“ беше изпълнен с газ, но никога не влезе в експлоатация заради отказа на Берлин да даде сертификат за експлоатация.

Германски политици призоваваха Бундестага да промени позицията си и да използва тръбопровода, който има годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра, за да помогне на Германия да се справи с недостига на енергия.

Миналия месец вицепрезидентът на Бундестага Волфганг Кубицки призова да се активира тръбопроводът „възможно най-скоро“, за да се запълнят европейските газохранилища преди зимата. Той посочи, че газът през „Северен поток 2“ „не е по-неморален от този, идващ през „Северен поток“, казвайки: „Това е просто различна тръба. Няма основателна причина да не отваряме „Северен поток 2“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.