Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

МО e дало поръчка за 11 млн. лв. на дружество, в което е съдружникът на съпругата на Тагарев

„Имаме съмнения за много жесток конфликт на интереси между семейството на министъра на отбраната Тодор Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната (МО) още през октомври 2021 г., която е за доставка на безпилотни летателни системи „Терес-02“. Това заяви народният представител от „БСП“ проф. Румен Гечев на брифинг в парламента.

Една година и 10 месеца след обявяването на поръчката за изпълнител е избрано обединението „Български безпилотни летателни системи“.

Изпълнителен директор на една от фирмите в това обединение, „Телерис“ ООД, е съдружник със съпругата на Тагарев в друга фирма – „Проком“ ООД. А самият Тодор Тагарев все още фигурира като консултант на сайта на тази фирма.“,  заяви народният представител проф. Румен Гечев.

Той подчерта, че стойността на поръчката е около 11 млн. лв. и че има информация, че от кабинета на министъра на отбраната са се опитвали да оказват натиск върху дирекцията, свързана със сделката, за промяна на стойността на проекта.

„Тази информация е проверима и говори за много много остър конфликт на интереси на министър Тагарев, тъй като една огромна поръчка на българската армия отива в ръцете на хора, които са свързани с неговото семейство“, заяви проф. Гечев.

Проверка на Обективно.БГ показва, че обществената поръчка е обявена преди Тагарев да стане министър, като първоначално „Български безпилотни летателни системи“ е класирана на второ място. Дружеството обжалва решението на МО пред Комисията за защита на конкуренцията на 5 септември 2022 г.

Производството е с номер КЗК/592/2022 и е от 20 септември 2022 г. От публикуваното на сайта на КЗК се разбира, че обединението „Български безпилотни летателни системи“ оспорва решението на МО за избор на победител в частта му за обособена позиция 2 – „Придобиване на безпилотна летателна система клас „Малки“.

По тази позиция МО иска да купи две системи с по три безпилотни апарата във всяка.

МО е направило класирането изцяло по критерии „най-ниска цена” сред компаниите, които са допуснати до провеждане на преговори. По позиция 2 победител е израелската компания Innocon Innovative Controllers с оферта за 8 941 663,59 лв. без ДДС.

Обединението „Български безпилотни летателни системи“ се състои от двете български компании – „Телерис” ЕООД (компанията, в която е съдружникът на съпругата на Тагарев) и „Контракс” АД. То е било класирано второ по обособена позиция 2 с оферта за 8 949 868,00 лв. без ДДС или с 8204,41 лв. повече от израелската компания.

КЗК обаче се произнася в полза на „Български безпилотни литателни системи“ и отменя решението на МО. Така министерството обявява отново прицедура и този път избира „Български безпилотни летателни системи“, след като Тагарев вече е министър на отбраната.

Обществената поръчка

Основната задача на системата от клас „Малки” ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.

Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.

Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.