Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

“Мога да го направя силно заразен за хората, птичият грип ще е Голямата пандемия“ – бившият директор на CDC

Бившият директор на американския Център за контрол на заболяванията (CDC) д-р Робърт Редфийлд предупреди, че в момента се извършват опасни експерименти с птичия грип.

„Очевидно най-много се притеснявам от птичия грип. В момента са необходими пет аминокиселинни промени, за да може ефективно да зарази хората. Това е доста тежка видова бариера – но този вирус вече е в 26 вида бозайници, както наскоро видяхте в говеда. Но в лабораторията бих могъл да го направя силно инфекциозен за хората само за месеци“, каза Редфийлд в интервю за NewsNation.

„Това е истинската заплаха. Това е истинската заплаха за биосигурността, че тези университетски лаборатории правят биоексперименти, които умишлено модифицират вируси – и мисля, че птичият грип ще бъде причината за Голямата пандемия – където те учат тези вируси да бъдат по-инфекциозни за хората“, предупреди Редфийлд.

Преди дни от министерството на общественото здраве и околната среда в Колорадо съобщиха, че наблюдават 70 работници в млечна ферма заради съмнения, че могат да имат птичи грип.

Един от тези проекти, за които предупреждава Робърт Редфийлд, е проект на САЩ за $1 млн. Той цели да направи птичия грип по-заразен въпреки съмненията, че подобни експерименти доведоха до Ковид.

Изследването в сътрудничество с китайски и британски учени включва заразяване на патици и гъски с различни щамове на вируса, за да станат по-заразни, и изучаване на потенциала на вирусите да „прескачат на бозайници“, показват документи за проекта.

Финансирането на изследването на птичия вирус е започнало през април 2021 г. и е планирано да продължи до март 2026 г.

В допълнение към продължаващите опасни експерименти с модификация на вируси в САЩ, миналата седмица на сайта на Белия дом се появи съобщение за новите правила за изследвания на биоагенти и патогени с потенциал да предизвикат пандемии.

„Спешните“ изследвания с двойна употреба на биоагенти и токсини, както и на патогени с потенциал да причинят пандемия вече ще бъдат освободени от надзор. Това пише в правилата, публикувани от администрацията на Байдън на 6 май, озаглавени „Политика на правителството на САЩ за надзор на изследванията с двойна употреба, пораждащи безпокойство, и патогените с повишен пандемичен потенциал“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.