Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Москва насочва към нови пазари половината от износа си на петрол: Bloomberg

Бразилия, Шри Ланка и Южна Африка са сред страните, които биха могли да заемат мястото на ЕС като пазари за руска енергия

Москва ще може да намери нови пазари за половината от износа на суров петрол, предмет на предстоящото ембарго на Брюксел, съобщи Bloomberg, като цитира аналитичната компания Kpler.

Съгласно ембаргото повечето внос на руски суров петрол ще бъде забранен за влизане в ЕС от декември, докато износът на петролни продукти към блока ще бъде забранен от февруари. Според Международната енергийна агенция това означава, че около 2 милиона барела руски петрол на ден ще останат непотърсени, освен ако Русия не пренасочи доставките им.

Според Kpler обаче Индонезия, Пакистан, Бразилия, Южна Африка, Шри Ланка и редица страни от Близкия изток могат заедно да купуват до 1 милион барела руски суров петрол на ден през следващата зима.

Москва вече започна да пренасочва част от петрола си към Азия, увеличавайки износа за Индия и Китай, след като някои европейски купувачи отказаха допълнителни доставки. Русия предложи големи отстъпки, за да привлече купувачи.

Анализаторите смятат, че отстъпката може да се окаже примамлива и Близкият Изток, който може да приема до 500 000 барела на ден руски суров петрол, може дори да реши да пренасочи петрола, използван преди това на вътрешния пазар, към експортните пазари.

По-рано се появиха съобщения, че Индонезия обмисля да купува руски петрол с 30% отстъпка, но чака да види дали Китай и Индия ще се съгласят да се присъединят към инициативата за ограничаване на цените, предложена от Групата на седемте (G7), за да ограничи печалбите на Русия от износ на петрол.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.