Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Москва обвини украински войници в разстрел на военнопленници

Руското министерство на отбраната обвини украински войници в извършване на военно престъпление, след като видеозапис, който се появи в социалните мрежи в петък, показва, че заловени военнопленници са били убити от упор.

На кадрите войници, облечени в руски униформи, първо се предават на войници в униформи, носещи украински отличителни знаци, преди да бъдат показани да лежат на земята, вероятно мъртви.

Министерството на отбраната на Русия определи видеото като доказателство за „умишлено и методично убийство“ на над десет руски военнослужещи в плен на украинските въоръжени сили, които „са ги застрелялиот упор в главата“. Подобни действия доказват „варварския характер“ на правителството в Киев, ръководено от президента Владимир Зеленски, както и „всички, които го защитават и подкрепят“, заяви министерството.

Видеото също така има за цел да покаже момент, в който един от предполагаемите руски войници открива огън по украинците, докато неговите колеги военнослужещи вече лежат на земята с ръце на тила. Твърди се, че най-малко един украински войник е бил ранен при инцидента.

Москва обвини украински войници в разстрел на военнопленници
Източник: Телеграм

Съветът по правата на човека на руския президент реагира на предполагаемия инцидент, като призова за международно разследване на това, което ръководителят му Валери Фадеев определи като „демонстративно и дръзко престъпление“.

„Това е нарушение на всички възможни конвенции, забраняващи жестокото отношение към пленниците, както и на международното право и моралните норми. Фадеев заяви в изявление, добавяйки, че „ще поискаме реакция от международната общност, както и разследване“. Според Фадеев Службата на ООН по правата на човека вече проучва доказателства за убийства край украинския град Купянск, както и стрелба по мост, използван от цивилни, в град Херсон.

Москва ще изпрати информацията за предполагаемата екзекуция на руски пленници на Службата на ООН по правата на човека, Съвета на Европа, както и на „Амнести интернешънъл“ и Международния комитет на Червения кръст, добави Фадеев.

Това не е първият инцидент, за който се предполага, че е с участието на украински войски и руски пленници. В края на март се появиха кадри, за които се твърди, че показват украински военнослужещи, които стрелят по руски военнопленници в краката от упор.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.