5 C
София
понеделник, 5 декември, 2022

Москва обвини украински войници в разстрел на военнопленници

Руското министерство на отбраната обвини украински войници в извършване на военно престъпление, след като видеозапис, който се появи в социалните мрежи в петък, показва, че заловени военнопленници са били убити от упор.

На кадрите войници, облечени в руски униформи, първо се предават на войници в униформи, носещи украински отличителни знаци, преди да бъдат показани да лежат на земята, вероятно мъртви.

Министерството на отбраната на Русия определи видеото като доказателство за „умишлено и методично убийство“ на над десет руски военнослужещи в плен на украинските въоръжени сили, които „са ги застрелялиот упор в главата“. Подобни действия доказват „варварския характер“ на правителството в Киев, ръководено от президента Владимир Зеленски, както и „всички, които го защитават и подкрепят“, заяви министерството.

Видеото също така има за цел да покаже момент, в който един от предполагаемите руски войници открива огън по украинците, докато неговите колеги военнослужещи вече лежат на земята с ръце на тила. Твърди се, че най-малко един украински войник е бил ранен при инцидента.

Москва обвини украински войници в разстрел на военнопленници
Източник: Телеграм

Съветът по правата на човека на руския президент реагира на предполагаемия инцидент, като призова за международно разследване на това, което ръководителят му Валери Фадеев определи като „демонстративно и дръзко престъпление“.

„Това е нарушение на всички възможни конвенции, забраняващи жестокото отношение към пленниците, както и на международното право и моралните норми. Фадеев заяви в изявление, добавяйки, че „ще поискаме реакция от международната общност, както и разследване“. Според Фадеев Службата на ООН по правата на човека вече проучва доказателства за убийства край украинския град Купянск, както и стрелба по мост, използван от цивилни, в град Херсон.

Москва ще изпрати информацията за предполагаемата екзекуция на руски пленници на Службата на ООН по правата на човека, Съвета на Европа, както и на „Амнести интернешънъл“ и Международния комитет на Червения кръст, добави Фадеев.

Това не е първият инцидент, за който се предполага, че е с участието на украински войски и руски пленници. В края на март се появиха кадри, за които се твърди, че показват украински военнослужещи, които стрелят по руски военнопленници в краката от упор.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.