Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Москва: Решенията на Международния наказателен съд нямат правна стойност за Русия

Заповедите за арест, издадени от Международния наказателен съд в Хага, срещу руския президент и комисаря по правата на децата, са нищожни и нямат правна тежест, коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Решенията на Международния наказателен съд (МНС) нямат никакво значение за нашата страна, включително от правна гледна точка“, написа Захарова в публикация в Телеграм. „Русия не е страна по Римския статут на МНС и няма задължения по него. Русия не е ангажирана в сътрудничество с този орган и всички възможни заповеди за арести, идващи от съда, ще бъдат правно нищожни за нас“, добави тя.

Андрей Клишас, председател на комисията по конституционно законодателство към Съвета на Руската федерация, заяви, че заповедта на МНС няма „правно основание или ефект“ в Русия и призова Русия „незабавно да издаде заповед за арест срещу всички „съдии“ на МНС“.

„Днес юрисдикцията на МНС е непризната не само от Русия, но и от редица членове на Съвета за сигурност на ООН. След като взе такова абсурдно решение, МНС пое по пътя на самоунищожението“, каза Клишас.

„Ние не признаваме този съд, не признаваме юрисдикцията на този съд. Това е начинът, по който се отнасяме към това“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан от репортери за предстоящите наказателни дела на МНС.

МНС издаде заповеди за арест на Путин и Мария Лвова-Белова, президентския комисар по правата на децата, заради предполагаемата им отговорност „за военното престъпление незаконно депортиране на население (деца) и това за незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните райони на Украйна в Руската федерация“ от „поне“ февруари 2022 г. нататък.

Обвиненията се базират на твърденя на Киев, че  Русия „краде“ украински деца, като ги премества от фронтовата линия на зоната на конфликта в райони, по-отдалечени от сраженията, включително Крим.

„Правим всичко възможно да държим младите граждани в семейства, а в случаи на отсъствие или смърт на родители и роднини, да прехвърляме сираците в настойничество. Ние гарантираме защитата на техния живот и благополучие“, заяви руското посолство в САЩ миналия месец.

Посолството добави, че на фона на „политизираните инсинуации“ срещу Русия, Вашингтон и неговите съюзници са пренебрегнали смъртта и нараняването на над 400 деца в Донбас, включително от ракети HIMARS и други предоставени от Запада оръжия, насочени към училища, детски градини и болници, през последната година.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.