Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Москва тества лазерно оръжие, което може да „изгаря“ дронове

Русия е готова да разположи ново лазерно оръжие за борба с постоянните атаки от дронове, които атакуват руски територии и затрудняват нейните системи за противовъздушна отбрана, съобщи специализираният военен сайт Eurasian Times. Москва е провела успешни полеви тестове на лазерно оръжие, унищожавайки няколко дрона от различен тип.

„На един от руските военни полигони бяха проведени успешни изпитания на боен лазер, предназначен за унищожаване на безпилотни летателни апарати. Лазерното оръжие демонстрира висока ефективност при поразяване на безпилотни летателни апарати“, е заявил участик в тестовете.

По време на тестовете „бойният лазер на инфрачервения спектър е осигурил физическото унищожаване на дронове, по-специално изгарянето на аеродинамичните повърхности на превозните средства или изгарянето на тялото им заедно с бордовото оборудване“. Лазерът е унищожил дронове както от самолети, така и от квадрокоптери.

Тестът идва, когато Русия е атакувана постоянно с дронове, за които обвинява Украйна. През последните 48 часа според Ройтерс, 42 дрона са атакували Крим в  една от най-големите украински въздушни атаки срещу полуострова.

Според изявлението на руското министерство на отбраната след атаката, девет дрона са били унищожени, а останалите 33 са били свалени с помощта на електронно заглушаване, преди да се разбият над Крим, без да могат да атакуват зададените им цели.

Атаките на Украйна с дронове срещу Русия отбелязаха скок през последните седмици, особено след атаката на Кремъл преди няколко месеца. Смята се, че руските сили за противовъздушна отбрана работят извънредно за борба с атаките с дронове по фронтовата линия и извън нея, пише Eurasian Times.

Лазерно оръжие за противодействие на дронове

Лазерно базирано оръжие, което унищожава безпилотни летателни апарати, би укрепило защитата на Русия срещу тези дронове в момент, когато войната с дронове стана популярна на съвременните бойни полета заради тяхната достъпност и лекота на производство, както и работа.

„Лазер“ (Laser) означава усилване на светлината чрез стимулирано излъчване на радиация (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).

Лазерното оръжие е специфичен вид оръжие с насочена енергия, което поврежда цели, като ги поразява със серия от бързи светлинни импулси. Няколко вида лазери могат да бъдат използвани като деактивиращи несмъртоносни оръжия. В сравнение с традиционните оръжия, използващи куршуми и ракети, лазерите и други оръжия с насочена енергия имат някои значителни предимства.

Например, лъчите от светлинните изходи на оръжията могат да се движат със скоростта на светлината, атакуват точно целите и могат да модулират енергията си, превключвайки между висока и ниска мощност.

Защо лазерните оръжия са новата “мода“?

Лекотата на работа и прецизността, с която лазерните оръжия работят, без да причиняват странични щети или загуба на живот на непредвидени цели, е една от основните причини напредналите военни държави по света да разработват лазерни оръжия. Подобно на руското лазерно оръжие за борба с дронове, лазерът се използва широко за противовъздушна отбрана.

Миналата година имаше спекулации, че Русия е станала първата страна, която използва лазерно оръжие в битка за изгаряне на вражески дронове. В подробна статия Eurasian Times отбелязва, че се смята, че страната има две различни лазерни оръжия в арсенала си – „Перeсвет“ и „Задира“.

Заместник министър-председателят, отговарящ за военното развитие, Юрий Борисов заяви пред медиите по-рано: „Новото поколение лазерни оръжия водят до физическо унищожаване на целта – термично унищожение, тя изгаря“, каза той пред руската държавна телевизия. На въпрос дали в Украйна се използват такива оръжия, Борисов отговори: „Да. Прототипите вече се използват там“. Той каза, че оръжието се е наричало „Задира“.

Използването на тези оръжия обаче бързо беше отхвърлено от украинския президент Володимир Зеленски, който се подигра на руските твърдения като безпочвени. Служител на Министерството на отбраната на САЩ заяви, че не е видял „нищо, което да потвърди съобщенията за използване на лазери“ в Украйна.

Русия не е единствената страна, която тества и разполага с лазерни оръжия и лазерни контрамерки като противовъздушната отбрана. Водещите държави в света активно работят върху тактически системи за лазерно потискане и унищожаване, които трябва по-специално да ударят дронове и ракети във въздуха.

САЩ също напредват в работата по противовъздушната отбрана на базата на лазер, насочен към унищожаване на враждески въздушни цели, без да се изстрелва действителен изстрел. По-рано тази година Lockheed Martin Directed Energy Interceptor for Maneuver Short-Range Air Defense System (DEIMOS) обяви, че е постигнат напредък в разработката.

Друга лазерна система за противовъздушна отбрана, която е и първа по рода си, е Iron Beam („Въздушен купол“) на Израел. Тя може да сваля вражески самолети, безпилотни летателни апарати, ракети и минохвъргачки, като насочва лазерни лъчи към тях.

Системата премина тестове миналата година и се проектира като нова ера на лазерните оръжия. Американският изпълнител на отбраната Lockheed Martin също е част от проекта.

Миналата година Lockheed Martin разкри, че е доставил на Министерството на отбраната високоенергийна лазерна оръжейна система от клас 300kW (HELWS) за използване в бъдещи високоенергийни лазерни демонстрации на армията. Това е най-мощният лазер досега за Министерството на отбраната на САЩ.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.