Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 28 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Мозъчен тръст на Пентагона призова САЩ да прекратят конфликта в Украйна

RAND Corporation, силно влиятелен мозъчен тръст за национална сигурност, финансиран директно от Пентагона, публикува подробен доклад, в който се посочва, че удължаването на войната активно вреди на САЩ и техните съюзници и предупреждава Вашингтон, че трябва да избягва „продължителен конфликт“ в Украйна.

Според доклада боевете представляват „най-значимият междудържавен конфликт от десетилетия и еволюцията му ще има големи последици“ за Вашингтон, което включва активно увреждане на американските „интереси“. Докато украинците водят сраженията, а градовете им са „изравнени“ и „икономиката е опустошена“, техните „интереси“ „не са синоними“ на тези на Киев.

Прекратяването на финансовата, хуманитарната и особено военната подкрепа от страна на САЩ незабавно ще доведе до пълен колапс на Украйна, а RAND цитира няколко причини, поради които това би било разумно, не на последно място защото украинската победа се счита както за „невероятна“, така и за „малко вероятна“, поради руската „решимост“ и военната им мобилизация, която „коригира дефицита на военна сила, който позволи успеха на Украйна в контраофанзивата в Харков“.

От гледна точка на американските интереси RAND предупреждава, че макар Кремъл да не е заплашил да използва ядрено оръжие, има „няколко въпроса, които правят използването на ядрени оръжия от Русия както правдоподобна ситуация, която Вашингтон трябва да отчете, така и изключително важен фактор при определянето на бъдещата траектория на конфликта“.

Мозъчният тръст смята, че администрацията на Байдън „има достатъчно основания да направи предотвратяването на руската употреба на ядрени оръжия първостепенен приоритет“. По-специално, тя трябва да се стреми да избегне „пряк ядрен обмен“ с Москва, „директен конфликт с Русия“ или по-широка „война между НАТО и Русия“.

По последния въпрос RAND се притеснява, че искането на американския генерал Марк Мили конфликтът да остане „в географските граници на Украйна“ е на ръба да бъде пренебрегнат, тъй като „степента на непрякото участие на съюзниците от НАТО във войната е спираща дъха по обхват“, включително „оръжия и друга помощ на стойност десетки милиарди долари“ и „тактическо разузнаване, подкрепа за наблюдение и разузнаване“, заедно с „милиарди долари месечно пряка бюджетна подкрепа за Киев“.

Подобна щедрост би могла, прогнозира RAND, да накара Москва да „накаже членовете на НАТО… с цел прекратяване на съюзническата подкрепа за Украйна; да удари НАТО превантивно, ако Русия възприеме, че намесата на НАТО в Украйна е неизбежна; да се забрани прехвърлянето на оръжие в Украйна; отмъщение срещу НАТО за предполагаемата подкрепа за вътрешни вълнения в Русия“, ако Кремъл заключи, че националната сигурност на страната е „силно застрашена“.

Тези резултати „в никакъв случай не са неизбежни“, но все пак представляват „повишен“ риск, особено в светлината на инциденти като украинска ракета за противовъздушна отбрана, която падна на територията на Полша през ноември 2022 г. Въпреки че това събитие „не излезе извън контрол, то показа, че боевете могат неволно да се пренесат на територията на съседните съюзници на САЩ“.

Друг подобен инцидент може да означава, че „американските военни незабавно ще бъдат въвлечени в гореща война със страна, която има най-големия ядрен арсенал в света“. Това, както и конвенционалният конфликт между НАТО и Русия, е перспектива, която Вашингтон трябва да избягва на всяка цена, твърди RAND.

Ясен извод е, че САЩ могат да загубят такъв конфликт, като една от основните причини е, както посочва RAND, „интензивността на военната помощ“, която се дава на Украйна от западните й поддръжници, вече се доближава до „неустойчиво“ ниво, като американските и европейските оръжейни запаси „намаляват“. Това означава, че по-дългата война се равнява на повече украинска територия, обединена с Русия.

По въпроса за териториалните загуби Rand не се трогва от аргументи, че Украйна трябва да се опита да си върне всичко, което е загубила от 2014 г. насам, тъй като „по-големият териториален контрол не е пряко свързан с по-голям икономически просперитет“ или „по-голяма сигурност“. Отвоюването на земя от Киев от септември означава, че „Русия наложи много по-големи икономически разходи на страната като цяло“.

RAND също така смята, че аргументите, че „по-големият украински териториален контрол“ трябва да бъде гарантиран „за укрепване на международните норми и за насърчаване на бъдещия икономически растеж на Украйна“, са „спорни“, тъй като дори в „малко вероятния“ случай Киев изтласка „отвъд линията на контрол отпреди февруари 2022 г. и успее да си върне районите, които Русия окупира от 2014 г.“, рисковете от ескалация от Москва, включително „ядрена употреба или атака срещу НАТО“ ще „скочи“.

Всички тези фактори правят „избягването на дълга война… най-висок приоритет след минимизиране на рисковете от ескалация“. Затова RAND препоръчва на САЩ „да предприемат стъпки, които правят края на конфликта в средносрочен план по-вероятен“, включително „издаване на уверения относно неутралитета на страната“, нещо, което Москва поиска преди началото на конфликта, както и „облекчаване на санкциите за Русия“.

Докладът обаче предупреждава за „драматична промяна в политиката на САЩ“, тъй като това би било „политически невъзможно – както във вътрешен план, така и със съюзниците“, вместо това се препоръчва разработването на „инструменти“ за привеждане на войната до „договорен край“ и „социализирането им с Украйна и със съюзниците на САЩ“ предварително, за да се намали ударът. Този процес обаче трябва да започне бързо, тъй като „алтернативата е дълга война, която поставя големи предизвикателства пред САЩ, Украйна и останалия свят“.

 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.