Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

МВФ: Дигиталните пари ще бъдат програмирани от правителствата за какво и от кого да се харчат

Международният валутен фонд (МВФ) продължава да промотира идеята за въвеждане на дигитални пари, които да заменят парите кеш – т.нар. дигитална валута на централната банка – CBDC.

Заместник-директорът на Международния валутен фонд Бо Ли заяви на семинар на МВФ, че дигиталната валута на централната банка (CBDC) ще може да бъде програмирана по начин, който ще позволи на правителствени агенции и „играчи в частния сектор“ да решават какви хора могат да я използват и за какво. По думите му, така правителствата ще решават кои хора за какво да харчат дигиталните пари, отпускани например за социални помощи и купони за храна.

Кристалина Георгиева, директор на МВФ, е сред най-ревностните привърженици всяка държава да въведе своя дигитална валута и парите кеш да изчезнат.

„CBDC биха предложили безопасна и евтина алтернатива [на паричните средства]. Те също биха предложили мост между частните пари и критерий за измерване на тяхната стойност, точно като пари в брой днес, които можем да изтеглим от нашите банки“, заяви Кристалина Георгиева по време на Сингапурския финтех фестивал миналия месец.

Според данни, публикувани от МВФ, повече от 100 държави проучват CBDC – или приблизително 60% от страните в света.

„Нивото на глобален интерес към CBDC е безпрецедентно. Няколко централни банки вече стартираха пилотни проекти или дори издадоха CBDC“, каза МВФ в доклад от септември.

Според проучване от 2022 г., проведено от Банката за международни разплащания, от анкетираните 86 централни банки, 93% са казали, че проучват CBDC, докато 58% са казали, че е вероятно да издадат или е възможно да издадат CBDC на дребно в краткосрочен или средносрочен план.

До момента 11 държави са приели CBDC, други 54 са в напреднали етапи на планиране и 46 проучват темата.

Още по темата: Кристалина Георгиева: Работим усърдно за глобална дигитална валута 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Това превръща CBDC НE в пари, а в дигитални купони- Партията ще ти казва кога, къде, за какво и колко ти е разрешено да харчиш от купоните си, а ако не ги изхарчиш ще изчезват след 1 месец. Всеки с капка мозък в главата трябва да е разбрал, че това е най-страшния дистопичен кошмар, който се задава и биткойн е единствената реална алтернатива на тази счупена система. Трябва да се разделят парите от политиката/ властта – както се раздели религията от властта. Докато една група хора може да печата пари от въздуха, а останалите да трябва да работим за тях ще сме им роби!!! Събудете се!

  2. Рекламата за клозет харто. Това ни гласят. Първо пълен контрол какво сте си купили. Някои самонастанил се на власт идва и високомерно осира дома ви. И на края прибира наличната останала тоалетна хартия.
    Aко се храните, ще изяде поръчаната пица. А вие няма да имате право да поръчате пица следващите 7 дни.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.