Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

МВФ: Този ход на ЕС може да подкопае глобалната финансова система

Западните планове или да конфискуват замразените активи на централната банка на Русия, или да използват печалбата, която генерират, могат да подкопаят световната финансова система, предупреди МВФ.

Западните държави, особено САЩ, Великобритания и страните от ЕС, са блокирали приблизително 300 милиарда долара активи, принадлежащи на руската централна банка, от началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

САЩ и редица страни от ЕС се застъпват за конфискуването на тези активи, за да се финансира отбраната и бъдещото възстановяване на Украйна. Франция, Германия и няколко други членове на ЕС обаче се противопоставиха на тези призиви, предупреждавайки, че подобен ход може да създаде опасен прецедент и да се отрази неблагоприятно на еврото. Някои западни страни предложиха да се присвоят само лихвите, натрупани върху активите, но този подход е изпълнен и с правни трудности.

„За фонда е важно всички предприети действия да имат достатъчно правно основание и да не подкопават функционирането на международната финансова система“. Това заяви говорителката на МВФ Джули Козак на брифинг за западните планове за замразените активи.

Оценявайки перспективите за постигане на споразумение за руските фондове на ниво Г-7 в светлината на предстоящата министерска среща на групата в Италия, Козак подчерта, че всички решения трябва да се вземат в съответните съдилища и юрисдикции.

МВФ многократно предупреждава, че западните планове за конфискуване на замразени руски активи могат да доведат до непредвидени рискове.

Натискът за изземване на парите, който е ръководен от САЩ, предизвика разрив сред политическия елит на Г-7 и ЕС. САЩ, които държат само 6 милиарда долара от замразените руски активи на стойност 300 милиарда долара, отдавна настояват пред съюзниците си в Европа за пълно конфискуване.

Някои западни представители подкрепиха идеята, предлагайки прехвърляне на средствата в Украйна или поне използване на лихвите, генерирани от активите. Този подход обаче се сблъска с опозиция от страна на Европейската централна банка и критики от страна на МВФ.

Докато западните поддръжници на Киев като цяло са съгласни, че замразените активи трябва да бъдат използвани за подпомагане на Украйна, те не могат да постигнат консенсус дали пълното изземване би било законно.

Москва заявяви, че изземването на нейните средства би било равносилно на кражба и допълнително би подкопало глобалното доверие в западната финансова система. Русия също предупреди, че ще отвърне на удара, ако бъде предприета подобна стъпка.

Още по темата: Reuters: Светът е заплашен от финансова криза при искове на Русия срещу Euroclear

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.