Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

МВР: Има задържани и за двете сбивания с чужденци, не са на расова основа

МВР съобщи, че има задържани участници в двете сбивания между българи и чужденци в София през последните два дни. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа. Това написа във Фейсбук вътрешният министър Калин Стоянов.

Задържани са двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия – за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6-и срещу 7-и март. Те се познават и конфликтът е от личен характер.

При втория случай във връзка с нападнатите момчета, студенти от Великобритания, е задържан 16-годишен български гражданин, известен на полицията за кражби и грабежи.

Още през вчерашния ден с мое разпореждане бяха предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София. По време на специализирана полицейска операция в столицата бяха задържани близо 100 души, които бяха проверени и профилактирани.

По категоричен начин заявявам, че засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и Жандармерията е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди – независимо дали са със статут на бежанци или туристи, написа Калин Стоянов.

Важно е да отбележа също, че за реда в бежанските центрове ( какъвто е и този в кв. „Овча купел“) се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците( ДАБ). Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие.

Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа, заяви вътрешният министър.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.