Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

МВР: Издирваният Брендо е кацнал у нас със самолет през 2022 г.

Евелин Банев – Брендо, осъден за пране на пари от наркотици, е кацнал у нас със самолет през 2022 година, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов в парламента.

Преди дни Брендо се предаде в Централния софийски затвор, след като се укриваше 8 г. През юни 2022 година 60-годишен самолет Piper PA-23-250 Aztec навлезе във въздушното ни пространство, презареди край Видин и кацна между Търговище и Шумен. Тогава стана ясно, че литовецът Брониус Заронскис е продал машината на фирма в София седмица преди полета до България, но купувачите са били „украинци или румънци“. Последната известна дестинация на Брендо, след като избяга от правосъдието, беше Украйна. Там Брендо беше арестуван и освободен.

Самолетът е преминал през няколко европейски държави. Излетял е от Литва, пътувал е през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия, кацнал е на едно летище до Видин, презаредил е и е кацнал в района на Търговище, където е изоставен, а пилотът и пътникът се укриха, преди българските власти да реагират.

Това е станало по времето, когато министър на вътрешните работи е бил Бойко Рашков, посочи Стоянов, който тогава е директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

„Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека са част от тази група“, коментира Калин Стоянов и добави, че са задържани преди месец.

Според вътрешния министър задържаните се опитват в момента да сключат споразумение с разследващите органи.

„Не съм казал категорично с какъв самолет е влязъл Брендо в България, уточних периода, в който той е влязъл в България“, коментира Стоянов.

„Няма как този човек да ходи на публични изяви и да се заявява, че той е тук, след като го търсят за излежаване на присъди 20 г. в Италия, 10 г. в Румъния и 6 г. – в България“, заяви Стоянов.

Евелин Банев – Брендо е използвал турски, молдовски, украински, унгарски и гръцки документи за самоличност.

Попитан за мотивите за прибирането на Брендо у нас и доброволното му предаване, той каза: „Нямаме подобна информация за това какъв е поводът за това точно в този момент Евелин Банев да се предаде пред Централния софийски затвор. Предполагам че този човек е започнал да усеща, че обръчът около него се затяга. Това е мое предположение“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. И тва всичко във въздушното пространство на НАТО …аххахааххахахха ПАЛЯЦИ а са тръгнали руснаците да бият…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.