Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

На референдума в Божурище 97% гласуваха против сондажите и добива на злато от канадска компания

Близо 97% от гласувалите на проведения референдум в община Божурище се обявиха против извършването на проучвателни дейности и добива на злато в местността „Златуша“, съобщи Общинската избирателна комисия. Референдумът, който се проведе паралелно с изборите за национален и Европейски парламент, премина при рекордна избирателна активност от 57% в сравнение със средната за страната.

Гласували са 4024 души от 6815 имащи това право. От тях 3896 граждани са отговорили, че са „против Общинският съвет в Божурище и кметът на общината да издават и съгласуват планове и решения за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на министъра на енергетиката“. Златодобивът е подкрепен само от 104 души от гласувалите.

Избирателната комисия обяви референдума за успешен, след като в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права и решението е било подкрепено с повече от половината от участвалите гласоподаватели. Решението може да бъде обжалвано пред Административен съд – София област.

Въпреки че държавата е разрешила сондажи с обем 3 000 метра за злато и мед в Златуша, плановете на канадската компания „Велосити Минералс“ са много по-мащабни. Това става ясно от презентация до инвеститорите на компанията от март тази година.

Според нея „Велосити Минералс“ е сключила споразумение за придобиване на 75% от медно-златния проучвателен имот „Златуша“ в България. Канадската компания ще стане собственик на този дял, едва когато извърши 40 000 метра сондажи и плати 1,42 милиона долара на „Зеленрок“ ЕООД, дъщерно дружество на австралийската „Райден“. „Зеленорок“ е собственик на проекта „Златуша“ с площ 194,3 кв. км. Той включва областите София и Перник, Столична община, общините Божурище, Сливница, Драгоман, Перник и Брезник, според документите на проекта.

„Велосити Минералс“ информира инвеститорите си, че „Златуша“ не е единственият проект в България. Компанията има общо 6 проекта за търсене и проучване на злато у нас.

„Велосити“ има 70% дял в проучвателния имот „Тинтява“, включващ находището „Розино“, което е в етап на предварителна оценка. „Велосити“ също има 70% дял в имота „Момчил“ (включващ проекта „Обичник“), 70% дял в имота „Надежда“ (включващ проекта „Македонци“) и 70% дял в имота „Дангово“ (който е съседен на „Македонци“). Дружеството притежава 100% от медно-златния проучвателен имот „Иглика“ и наскоро сключи споразумение с канадската „Дънди Прешъс“ за партньорство.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Браво на хората, които излязоха да гласуват на референдума, както и на тези, които го организираха провеждането му! Поздравявам всеки едни от тях! Показахте, че не сте безразлични към случващото се. Не сте съгласни канадски фирми да изнасят богатствата на страна срещу смехотворни концесии от 1%. Не сте съгласни и да съсипят природата в населеното ви място. Подобен ще е резутатът, ако допуснат провеждането на референдум за отлагането на влизането в еврозоната. Страхливите продажници го забраниха поради тази причина. Това не са народни представители, а народни предатели.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.