Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Началникът на френската армия: Конфликтът с Русия доказва, че общественото мнение трябва да се контролира

Конфликтът между Русия и Украйна потвърди, че днешната война изисква контрол на общественото мнение, като се контролира каква информация да се предоставя на хората. Това е заключението на началника на Генералния щаб на френската армия.

В интервю за Defense News  френският генерал Пиер Шил заяви, че конфликтът в Източна Европа е „променил динамиката на бойните действия“. Той добави, че в допълнение към ключовите постижения на бойното поле – като по-широкото използване на дронове и военната адаптация на гражданските технологии – кризата е доказала, че потокът от информация трябва да бъде контролиран, „за да повлияе както на националното, така и на международното обществено мнение“.

„Армията играе решаваща роля в информационната област“, каза Шил. – „Без капацитет да убеди и да противодейства на враждебното влияние, всяко военно участие може да се провали. Появата на социалните мрежи засили тази представа и значително ускори разпространението на информация, независимо дали е вярна или невярна, като същевременно увеличи нейния обем, обхват и резонанс“.

Докато западните медии и правителства вървяха до голяма степен в крак с посланията си за Украйна, обществената подкрепа за финансиране на конфликта намаля. Проучване на Harris Poll, публикувано през февруари, показа, че  71% от американците смятат, че правителството им трябва да изиграе роля в подпомагането на преговори за край на войната между Украйна и Русия.

Шил каза, че други уроци, научени в Украйна, включват значението на наблюдението с дронове на далечни разстояния, риадоелектронната борба и използването на оръжия с по-голяма смъртност. Военните също са изправени пред по-голям натиск за защита на цели от голямо значение, като командни пунктове, в епоха, когато технологичният напредък улеснява откриването на техните местоположения.

Френската армия разположи повече от 500 войници на източния фланг на НАТО в Румъния четири дни след началото на конфликта между Русия и Украйна през февруари 2022 г., отбеляза Шил. По-късно тези сили са били разширени до над 1000 войници, включително отряд за противовъздушна отбрана и преден команден център.

Още по темата: ЕК иска търсачката на Google да показва първо статиите на прозападни журналисти 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.