Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Национализират мезонет на Зеленски на брега на Черно море в Крим

Кримският парламент гласува за национализиране на активите на украинските олигарси и политици на полуострова, съобщи пресслужбата на Държавния съвет на Крим.

Сред активите е и апартамент, принадлежащ на Елена Зеленская, съпругата на украинския президент Владимир Зеленски, съобщи в Telegram губернаторът на Крим Сергей Аксьонов. Мезонетът се намира в луксозния комплекс „Император“ на брега на Черно море.

Съобщава се, че повече от 130 имота са били конфискувани, сред които кино, фабрики, търговски центрове, винарни и банкови структури.

Миналия февруари кримският парламент също гласува за национализиране на около 500 имота, принадлежащи на украински политици и бизнесмени.

Тристайният мезонет на Зеленская на брега на Черно море близо до курортния град Ялта се оценява на 800 000 долара. Той е купен от съпругата на Зеленски от бизнес магната Александър Буряк през 2013 г. за малко под 164 000 долара. След като Зеленски спечели президентските избори през април 2019 г., Ройтерс съобщи, че цената, платена за имота, е поне с 50% по-ниска от пазарната.

Конфискациите идват в отговор на закон, въведен в Украйна миналата година, който прави законно конфискуването на активите на руските граждани и фирми без обезщетение. През август Киев одобри конфискация на повече от 900 руски имота в страната, за които се твърди, че са на стойност 765 милиона долара.

Печалбите от продажбите на национализираните активи, включително апартамента на Зеленски, ще бъдат използвани за подпомагане на семействата на войниците, загинали в Украйна, заяви председателят на кримския парламент Владимир Константинов, цитиран от ТАСС.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.