Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Националният дълг на САЩ излиза извън контрол, расте с $1 трилион на всеки 100 дни

Националният дълг на САЩ нараства бързо, увеличавайки се с 1 трилион долара на всеки 100 дни. Дългът надхвърли 34 трилиона долара на 4 януари. Финансовите анализатори отбелязват скоростта, с която дълговата тежест на страната нараства. Рязкото увеличение може да има значителни последици за икономиката.

Данните показват, че дългът се е увеличил до $33 трилиона на 15 септември, след като е бил $32 трилиона три месеца по-рано на 15 юни. Преди този период са били необходими близо осем месеца за нарасване на дълга от $31 трилиона, което предполага значителeн скок в заемите на правителството, изчисли Washington Times.

„Страховете от криза в смъртоносната спирала на щатския долар нарастват, след като Bank of America издаде шокиращо предупреждение за увеличение от 1 трилион долара на всеки 100 дни на фона на огромния ценови бум за Bitcoin, Ethereum, XRP и криптовалутите“, коментира и „Форбс“.

Анализаторите предупреждават, че дълговото бреме на САЩ ще се увеличава, което ще допринесе за покачването на цените на биткойна, отбелязва вестникът.

„Националният дълг на САЩ нараства с 1 трилион долара на всеки 100 дни“, според главният стратег на Bank of America Майкъл Хартнет, цитиран от „Форбс“.

„Не е изненадващо, че сделките за обезценяване на дълга се доближават до исторически върхове, т.е. златото на 2077 долара за унция и биткойнът на 67 734 долара“, каза анализаторът.

Националният дълг е сумата пари, която федералното правителство е взело назаем, за да покрие неизплатеното салдо от разходи, направени с течение на времето. Най-просто казано, националният дълг е подобен на човек, който използва кредитна карта за покупки и не изплаща пълния баланс всеки месец. Разходите за покупки, надвишаващи изплатената сума, представляват дефицит, докато натрупаните дефицити във времето представляват общия дълг на дадено лице.

Нарастващият дълг се отрази на кредитния рейтинг на Америка. През ноември Moody’s Investors Service понижи рейтинга от „стабилен“ на „отрицателен“, позовавайки се на националния дълг и нарастващия бюджетен дефицит.

„На фона на по-високи лихвени проценти, без ефективни мерки на фискалната политика за редуциране на държавните разходи или увеличаване на приходите, Moody’s очаква, че фискалните дефицити на САЩ ще останат много големи, значително намалявайки възможностите за обслужване на дълга“, прогнозира агенцията.

Друга рейтингова агенция, Fitch, също намали кредитния рейтинг на федералното правителство миналата година от AAA на AA+, позовавайки се на „фискалното влошаване през следващите три години“.

Още по темата: Дългът от 31 трилиона долара е най-голямата заплаха за САЩ, а не Русия или Китай, заяви сенатор

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.