Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Над 50% дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите, сред тях и неродени деца

Има настанени деца, които не са се родили към момента на настaняването им в хотели в България. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев в парламента в отговор на въпрос на депутата Ангел Георгиев от „Възраждане за измамата с 53 милиона лева от помощите за украински бежанци по времето на кабинета „Петков“.

Над 50% дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите от началото на войната са засечени при последващи проверки на МВР. Понякога се касае за няколко хотела на един и същи човек, добави Демерджиев. Той разказа, че е имало редица пропуски по осъществяването на контрол в този процес.

Стига се до парадокса в хотели с пълен капацитет да бъдат настанени лица 1,5 пъти повече. Има настанени деца, които не са се родили към този момент. Има и лица, които не са минавали границата, разказа Демерджиев.

„Понякога се касае за хотели на един и същи човек, който няма как да не знае, че едно лице е регистрирано на няколко места. Има хотели, в които са настанени над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет, деца, които не са се родили и хора, които не са влизали в България“, каза Демерджиев. „С украинския посланик разграничихме хората в нужда от туристите. Броят на хората, които трябва да получат закрила рязко намаля“, каза още Демерджиев.

Трябва да се установи дали в тези процеси са участвали само хотелиери, има данни за сътрудничество с украинци с цел бежански туризъм. Трябва да се установи дали са замесени и държавни служители, каза още вътрешният министър.

Данните са плод на 2 работни групи с министерството на туризма, обясни Демерджиев.

Срещу изнесените данни протестира депутатът от ПП Настимир Ананиев: „Търси се под вола теле, смешно е“.

„Дори да има някакви злоупотреби, няма как да има нещо с мен. Тази координирана атака срещу мен персонално е безпочвена“, каза депутатката от ПП Калина Константинова, която отговаряше за бежанците в кабинета „Петков“. „Безспорен факт е , че аз ръководех щаба. Програмата с хотелите се ръководеше изцяло от министъра на туризма. Винаги са се проверявали дублажи на хотели, дали един личен номер на чужденец е дублиран“, обясни тя.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.