Разследвания и новини без цензура

петък, 1 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Над 750 журналисти подписаха протестно писмо срещу двойните стандарти на западните медии към Израел

Повече от 750 журналисти от новинарски организации, включително Washington Post, Los Angeles Times и Guardian, подписаха писмо, осъждащо убийството на журналисти в Газа от Израел, съобщи Washington Post. Те призоваха медиите да използват точни термини, дефинирани от международните организации за човешките права, като „апартейд“ и „геноцид“, които отразяват реално случващото се с жителите на Газа.

„Осъждаме убийството на журналисти в Газа от Израел и призоваваме за почтеност в отразяването на жестокостите на Израел срещу палестинците в западните медии“, се казва в писмото.

Журналистите подчертават, че израелските „опустошителни бомбардировки и медийна блокада в Газа заплашва събирането на новини по безпрецедентен начин“.  39 журналисти са били убити в Газа от началото на войната срещу Хамас, според последния доклад на Комитета за защита на журналистите.

„Като репортери, редактори, фотографи и други работници в редакциите по целия свят, ние сме ужасени от избиването на нашите колеги и техните семейства от израелската армия и правителство“, продължава писмото.

„Пишем, за да настояваме за прекратяване на насилието срещу журналисти в Газа и да призовем лидерите на западните редакции да обърнат внимание в отразяването на повтарящите се жестокости на Израел срещу палестинците.“

В писмото се казва още, че подписалите се „също държат западните редакции отговорни за дехуманизиращата реторика, която служи за оправдаване на етническото прочистване на палестинците.

„Двойните стандарти, неточностите и заблудите изобилстват в американските публикации и са добре документирани“, се твърди в писмото. „Повече от 500 журналисти подписаха отворено писмо през 2021 г., очертавайки опасенията, че американските медии пренебрегват потисничеството на Израел над палестинците. И все пак призивът за справедливо отразяване остава без отговор“, пишат авторите на писмото.

„Вместо това редакциите подкопаха палестинските, арабските и мюсюлманските перспективи, като ги отхвърлиха като ненадеждни и се позоваха на подстрекателски език, който засилва ислямофобските и расистки изказвания. Те публикуваха дезинформация, разпространявана от израелски официални лица, и не успяха да проучат безразборното убийство на цивилни в Газа, извършено с подкрепата на правителството на САЩ“, се казва в писмото.

Подписалите се твърдят, че редакциите трябва да приемат думи като „апартейд“, „геноцид“ и „етническо прочистване“ в своите репортажи за отношението на Израел към палестинците, като твърдят, че те са „точни термини, които са добре дефинирани от международни организации за правата на човека“.

Писмото завършва с думите, че работата на журналиста е „да държи властта отговорна“ и отказвайки да го направим, „рискуваме да станем съучастници в геноцида.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.