Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нафтали Бенет: Путин ми обеща да не убива Зеленски и той излезе от бункера, в който се криеше

Бившият израелски премиер Нафтали Бенет заяви, че руският президент Владимир Путин го е уверил в първите дни на войната, че няма да убие украинския президент Володимир Зеленски. Бенет се с срещнал с Путин в Русия по молба на Зеленски в опит да посредничи за решаване на кризата. По това време политикът все още беше премиер на Израел.

„Той ми направи две големи отстъпки“, спомня си Бенет за срещата си с Путин в Москва на 5 март 2022 г. „Знаех, че Зеленски е под заплаха, в бункер… Казах му [на Путин]: „Имате ли намерение да убивате Зеленски? Той каза: „Няма да убия Зеленски“, заяви Бенет в интервю пред журналиста Ханох Даум, публикувано в канала на Бенет в Youtube и цитирано от Times of Isrаel.

„Трябва да разбера, давате ли ми думата си, че няма да убиете Зеленски?“, Бенет е попитал Путин. – „Той каза: „Няма да убия Зеленски“, му е отгворил руският президент.

Бенет се е обадил на Зеленски веднага след срещата и му е казал: „Току-що излязох от среща, той няма да те убие. Той ме попита: „Сигурен ли си?“ Казах 100 процента. Той няма да те убие.

„Два часа по-късно Зеленски отиде в кабинета си и си направи селфи в офиса, [в което украинският президент каза] „Не ме е страх“ и всичко останало.“

Бенет твърди, че Путин също се е съгласил да не настоява за разоръжаване на Украйна, а Зеленски през същия уикенд се е отказал от настояването си за присъединяване към НАТО.

Нафтали Бенет отбеляза още, че украинският президент го е помолил да се обърне към руското ръководство, като от негова страна това е било „молба за помощ“. „Зеленски ми се обади и ме помоли да се свържа с Путин. Имам всичко на запис. (…) Беше му много трудно. Не забравяйте, че тогава той беше сигурен, че дните му са преброени, че ще го унищожат“, каза бившият израелски премиер. В същото време той добави, че „напълно е координирал всичките си действия“ с лидерите на САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

Преговорите между представители на Русия и Украйна през пролетта на 2022 г., в които тогавашният израелски премиер Нафтали Бенет участва като посредник, бяха прекъснати по инициатива на западни държави, споделя още бившия израелски премиер.

Позициите на западните лидери са разделени по отношение на по-нататъшните стъпки. „Виждате ли, всеки лидер има свой собствен подход. Можете да разделите лидерите на тези, които се придържат към линията: „Трябва да отблъснем Путин.“ (…) И тези, които казват: „Хайде, всички сме губещи във войната“.“ Борис Джонсън застъпи по-радикални мерки, а Макрон и Шолц бяха по-прагматични, да речем. Байдън поддържаше и двата подхода“, разказва Бенет.

Самият той по това време се е придържал към неутрална позиция. „Този ​​въпрос не беше в рамките на нашите национални интереси. (…) Когато се грижа за Израел, аз се боря докрай. А тук няма какво да кажа. Аз съм просто изпълнител и посредник. За мен по този въпрос решава Америка, аз не действам по свое усмотрение. Всичките ми действия бяха съгласувани до най-малкия детайл и със САЩ, и с Германия, и с Франция“, каза бившият премиер, след което отговори утвърдително на въпроса на водещия дали прекратяването на преговорите е по инициатива на Запада. „До голяма степен, да. Те (Западът) прекъснаха преговорите и тогава ми се стори, че грешат. А сега ще кажа, че е твърде рано да се правят изводи“, каза израелският политик.

Пълното интервю (с английски субтитри):

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.