Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Нагорни Карабах обяви, че престава да съществува след нахлуването на Азербайджан

Република Нагорни Карабах ще престане да съществува от 1 януари 2024 година. Президентът Самвел Шахраманян подписа указ за разпускане на всички държавни институции.

В постановлението Шахраманян се позовава на възникналата трудна военно-политическа ситуация.

„Въз основа на приоритета за гарантиране на физическата сигурност и жизнените интереси на народа на Карабах, като се има предвид споразумението, постигнато с посредничеството на командването на руския мироопазващ контингент с представители на Азербайджан, че е осигурено свободното, доброволно и безпрепятствено преминаване на жителите на Нагорни Карабах, включително военнослужещи, които са предали оръжие, с имуществото им, на превозните им средства по коридора Лачин … беше взето решение: да се разпуснат всички държавни институции и организации под тяхно ведомствено подчинение до 1 януари 2024 г. и Република Нагорни Карабах (Арцах) престава да съществува“, се казва в указа.

„Населението на Нагорни Карабах, включително тези извън републиката, след влизането в сила на този указ трябва да се запознаят с условията за реинтеграция, представени от Република Азербайджан, за да вземат самостоятелно и индивидуално решение относно възможността за пребиваване (завръщане) в Нагорни Карабах“, е записано в указа.

Указът влиза в сила веднага след публикуването му.

Миналата седмица азерски войски нахлуха в Нагорни Карабах, който е населен с етнически арменци. Над 60 000 бежанци вече избягаха в Армения, страхувайки се от етническо прочисване. Действията на Азербайджан не бяха санкционирани от ЕС. За разлика от руския газ, ЕК обяви, че дори увеличава вноса на газ от Азербайджан, с което показа двойния стандарт във външната политика на евросъюза.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.