Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Най-големият термоядрен реактор в света е завършен: може да произвежда магнитно поле 280 000 пъти по-силно от това на Земята

ITER, термоядрен реактор на стойност над 27 милиарда долара във Франция, най-накрая е завършен. Учени инсталираха последната магнитна бобина на реактора.

Международният проект за термоядрен синтез (ITER), състоящ се от 19 масивни бобини, свързани в множество тороидални магнити, първоначално трябваше да започне първия си пълен тест през 2020 г. Сега учените казват, че ще го стартират най-рано през 2039 г.

„Със сигурност забавянето на ITER не върви в правилната посока“, заяви генералният директор на ITER Пиетро Барабаски на пресконференция на 3 юли.

Най-големият реактор за ядрен синтез в света е продукт на сътрудничеството между 35 държави – държавите от Европейския съюз, Русия, Китай, Индия и САЩ. ITER съдържа най-мощния магнит в света, което го прави способен да произвежда магнитно поле 280 000 пъти по-силно от това, което защитава Земята.

Впечатляващият дизайн на реактора идва със също толкова висока цена. Първоначално планиран да струва около 5 милиарда долара и да приключи през 2020 г., проектът претърпя множество забавяния и бюджетът набъбна до над 22 милиарда долара, като бяха предложени допълнителни 5 милиарда долара за покриване на допълнителни разходи.

Учените се опитват да впрегнат силата на ядрения синтез – процесът, чрез който горят звездите – повече от 70 години. Чрез сливане на водородни атоми, за да се получи хелий при изключително високи налягания и температури, звездите превръщат материята в светлина и топлина, генерирайки огромни количества енергия, без да произвеждат дълготрайни радиоактивни отпадъци.

Но възпроизвеждането на условията като тези в ядрата на звездите не е проста задача. Най-често срещаният дизайн за термоядрени реактори, токамакът (съкр. от руски „ТОроидальная КАмера с МАгнитными Катушками“), работи чрез загряване на плазмата (едно от четирите състояния на материята, състоящо се от положителни йони и отрицателно заредени свободни електрони), преди да я улови в реакторна камера с мощни магнитни полета.

Поддържането на турбулентните и нагрети плазмени намотки на място достатъчно дълго, за да се случи ядрен синтез, обаче е предизвикателство. Съветският учен Натан Явлински проектира първия токамак през 1958 г., но оттогава никой не е успял да създаде реактор, който да е в състояние да излъчва повече енергия, отколкото поема.

Един от основните проблеми е боравенето с плазма, която трябва да е достатъчно гореща. Термоядрените реактори изискват много високи температури (много пъти по-горещи от слънцето), защото трябва да работят при много по-ниско налягане, отколкото налягането вътре в ядрата на звездите.

Ядрото на слънцето, например, достига температури от около 15 милиона градуса по Целзий, но има налягане, приблизително равно на 340 милиарда пъти въздушното налягане на морското равнище на Земята.

Загряването на плазма до тези температури е сравнително лесната част, но намирането на начин да се огради, така че да не изгори през реактора или да провали реакцията на синтез, е технически трудно. Това обикновено се прави или с лазери, или с магнитни полета.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.