Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Най-голямата банка в света е принудена да ползва флашки за плащания

Най-голямата банка в света по депозити, Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC), претърпя кибератака, за която се съобщава, че е нарушила търговията на американските държавни ценни книжа тази седмица, принуждавайки банката да използва флашки за завършване на разплащанията, съобщи Time.

ICBC разкри в четвъртък, че нейното подразделение за финансови услуги в САЩ е подложено на рансъмуер атака (кибератака с цел откуп), която е довела до прекъсване на няколко системи.

Затова кредиторът трябва да изпраща пратеник с флашка, съдържаща подробности за плащането, на засегнатите страни, според съобщения в медиите.

Банката заяви, че „успешно е изчистила“ сделките с американски държавни ценни книжа, изпълнени в сряда. Многобройни доклади обаче посочват, че е имало смущения, докато пазарните участници заявиха, че ликвидността е засегната.

„Това е истински шок за големите банки по света“, казва Маркус Мъри, основател на шведската фирма за киберсигурност Truesec. – „Хакването на ICBC ще накара големите банки по целия свят да се надпреварват да подобрят защитата си, започвайки от днес.“

Подразделението е имало активи за 23,5 млрд. долара в края на 2022 г., според последния му годишен отчет до американските регулатори.

Рансъмуер (ransomware) е вид кибератака, при която хакерите поемат контрола над системите или информацията, за да поискат откуп. Този тип атаки бележат скок сред хакерските атаки през последните години.

Китай забрани транзакциите, свързани с криптовалути, което означава, че банките му не са били обект на атаки, тъй като хакерите обикновено изискват откуп в криптовалута, което осигурява повече анонимност.

Досега никой не е поел отговорност за атаката на ICBC, а китайският кредитор не е казал кой може да стои зад инцидента. Според аналитичната компания Chainalysis, плащанията за рансъмуер атаки тази година са нараснали до 500 милиона долара към края на септември, отбелязвайки 50% увеличение спрямо миналата година.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.