Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Най-старата централна банка в света опря до държавна помощ, за да не фалира

Най-старата централна банка в света Riksbank, централната банка на Швеция, се нуждае от държавна помощ заради капиталов недостиг. Банката има нужда от повече от 7 милиарда долара, за да покрие загубите си.

Когато лихвените проценти се повишиха през 2022 г., Riksbank реализира загуби заради  покупките на облигации, които банката преди това беше направила, за да подкрепи икономиката. В резултат на тези загуби банката в момента има твърде малко собствен капитал.

Riksbank се нуждае от капиталова инжекция от почти 80 милиарда шведски крони (7,3 милиарда долара), за да възстанови собствения си капитал до основно ниво, според предварителните резултати от анализ на финансовото й състояние, каза нейният управител Ерик Теден пред парламентарната комисия по финанси, според изявление, цитирано от Bloomberg.

Съобщението за рекапитализацията на Riksbank идва в момент, когато централните банки по света видяха, че активите, натрупани по време на период на ниска инфлация, губят стойност.

В началото на 2022 г. Riksbank държеше облигации и съкровищни ​​бонове с номинална стойност от близо 1 трилион крони (91 милиарда долара). Банката спря покупките в края на 2022 г. и започна да продава държавни облигации през април миналата година.

В еврозоната загубите от отрицателна преоценка на книжа, закупени в рамките на програмата за количествени улеснения, се усещат най-вече от германската Бундесбанк. Централната банка на Германия освободи изцяло провизиите си за риск и намали резервите си. „Очакваме тежестите отново да са значителни за настоящата година. Те вероятно ще надхвърлят останалите резерви,“ заяви президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел на пресконференцията, представяща годишните отчети на Бундесбанк за 2023 г.

Още по темата: В САЩ започна глобално планирано финансово цунами

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.