Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Най-вредният“ руски шпионин в историята на ФБР е намерен мъртъв в килията си

Бившият агент на ФБР Робърт Хансен, осъден на доживотен затвор като руски шпионин, е бил намерен мъртъв в понеделник в килията си в затвор в Колорадо, съобщи американското бюро по затворите.

След като открили Хансен, служителите на затвора се опитали да го съживят и „поискали спешна медицинска помощ“, заяви говорителката на Бюрото на затворите Кристи Бешиърс в изявление. „Впоследствие затворникът беше обявен за мъртъв от външен спешен медицински персонал.“

79-годишният мъж излежаваше доживотна присъда в затвор с максимална сигурност, известен с това, че държи затворниците в изолация по 23 часа на ден.

Хансен е арестуван през февруари 2001 г., след като оставя информация в тайник в парк във Вирджиния. Той се призна за виновен в продажба на класифицирана информация на Съветския съюз, а по-късно и на Русия, и беше осъден през май 2022 г.

Кариерата му като „къртица“ във ФБР датира от 1979 година. За повече от 20 години Хансен никога не е посещавал Русия, нито се е срещал директно с ръководителите си. КГБ и неговата агенция наследник, СВР, са го познавали само с псевдонима „Рамон Гарсия“. Те са комуникирали чрез реклами на коли за продажба в местен вестник.

Поради позицията си в контраразузнаването на СА, Хансен знае почти всички подробности за тайните операции, насочени срещу руснаците. Сред тайните, които Хансен търгува с Москва в замяна на пари и диаманти, са самоличността на най-малко трима офицери от КГБ, тайно работещи за американците, подготовката на САЩ за ядрена война и съществуването на таен тунел под съветското посолство във Вашингтон.

ФБР нарече Хансен „най-вредния шпионин в историята на Бюрото“, докато дейността му е описана като „вероятно най-лошата разузнавателна катастрофа в историята на САЩ“.

Разкритията на Хансен, заедно с тези на двойните агенти на ЦРУ Едуард Лий Хауърд и Олдрич Еймс, „са отговорни за буквалното унищожаване на човешките разузнавателни мрежи на ЦРУ, действащи в СССР в средата на 1980-те години“, според бившия американски оръжеен инспектор в ООН Скот Ритър.

Междувременно Хансен живее спокоен живот в предградията със съпругата си Бони и шестте им деца. По-късно Бони казва пред журналистите, че се е конфронтирала с него дали извършва шпионаж през 1979 г., но той успял да я убеди, че мами руснаците, като им подава невярна информация.

В интервю от март 2020 г. ръководителят на СВР Сергей Наришкин заяви, че Еймс и Хансен са „имали просто изключителен принос за сигурността на Съветския съюз“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.